Ένα προσωπικό blog γραμμένο με ''παραδοσιακό'' τρόπο μακριά απο την άνοστη αναπαραγωγή ανούσιων ειδήσεων,με διάθεση για καυστικό σχολιασμό.
Όποιος θίγεται απο τα γραφόμενα,ας πρόσεχε τις πράξεις του......

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Αλμα διετίας στην τιμή του πετρελαίου


Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2008 εκτινάχθηκε χθες η τιμή πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, οδεύοντας ολοταχώς προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω ανησυχιών για την επάρκεια της προσφοράς και υπερθέρμανση της συγκεκριμένης αγοράς σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία για την παγκόσμια οικονομία.




Η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά χθες τα 90 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας υψηλά 26 μηνών, ενώ η τιμή brent στο Λονδίνο έφθασε τα 94 δολάρια με το στόχο πλέον των 100 δολαρίων να είναι ορατός, εν μέσω των ψυχρότερων καιρικών συνθηκών και της μείωσης των αποθεμάτων. Η τιμή αργού ξεπέρασε προς στιγμή το επίπεδο των 90,76 δολαρίων που είχε αγγίξει στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά και των 90,99 δολαρίων που είχε καταγράψει στις 8 Οκτωβρίου του 2008.



O γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αμπντάλα Ελ-Μπαντρί, δεν θεωρεί μία τιμή στα 100 δολάρια καταστροφική για την παγκόσμια ανάκαμψη ούτε και παράγοντα άσκησης πίεσης για αύξηση της παραγωγής.



Στήριγμα στις τιμές προσέφεραν χθες τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ που έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.



Βασικός καταλύτης όμως θεωρείται η αμείωτη ζήτηση από την Κίνα και η μείωση της πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας του ΟΠΕΚ, παράγοντες που φαίνεται να σηματοδοτούν μία «δεύτερη φάση» στην ανάκαμψη της αγοράς πετρελαίου, σύμφωνα με τη Goldman Sachs η οποία βλέπει τις τιμές να ξεπερνούν τα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Σε πρόσφατη έκθεσή της, η Goldman προβλέπει ότι η τιμή αργού θα φθάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι σε ορίζοντα εξαμήνου και τα 105 δολάρια σε ορίζοντα έτους.



Την προηγούμενη εβδομάδα, ακόμη τέσσερις κορυφαίες τράπεζες, μεταξύ των οποίων Societe Generale και JPMorgan, αναθεώρησαν ανοδικά τις προβλέψεις τους για την τιμή πετρελαίου σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, επικαλούμενες τη μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση της ζήτησης.



Ενίσχυση 11% στο έτος



Η τιμή πετρελαίου έχει ενισχυθεί 11% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, εν μέσω προσδοκιών ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα ενισχύσει την κατανάλωση καυσίμων.



Παρ΄όλα αυτά, η φετινή του άνοδος υπολείπεται έναντι της αντίστοιχης του 59% που καταγράφει ο δείκτης 24 εμπορευμάτων του δείκτη GSCI της Standard & Poor's. Σημειώνεται επίσης ότι στη διάρκεια των πέντε ημερών έως τις 5 Νοεμβρίου, την εβδομάδα που η Fed ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, η τιμή αργού ενισχύθηκε 6,6%.



Η τελευταία φορά που η τιμή πετρελαίου ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι ήταν τον Οκτώβριο του 2008 όταν εμπορεύματα και μετοχές βούλιαξαν στον απόηχο της κατάρρευσης της Lehman Brothers Ιστορικό ρεκόρ είχε καταγράψει στις 11 Ιουλίου 2008 στα 147,27 δολάρια το βαρέλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: