Ένα προσωπικό blog γραμμένο με ''παραδοσιακό'' τρόπο μακριά απο την άνοστη αναπαραγωγή ανούσιων ειδήσεων,με διάθεση για καυστικό σχολιασμό.
Όποιος θίγεται απο τα γραφόμενα,ας πρόσεχε τις πράξεις του......

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Μειώσεις τιμών στα αυτοκίνητα!



Εως 4.000 ευρώ αναμένεται να είναι το όφελος για τους υποψήφιους αγοραστές ενός μεσαίου οικογενειακού αυτοκινήτου από τις μειώσεις των φόρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ειδικότερα στο μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής αγοράς, τη δημοφιλή κατηγορία των αυτοκινήτων από 1.400-1.800 κ.εκ. η μείωση των τιμών θα κυμανθεί από 400 ευρώ έως 4.000 ευρώ! Μικρότερο θα είναι το όφελος στα αυτοκίνητα πόλης (900-1.400 κ. εκ.) και υπολογίζεται από 100 ευρώ έως 400 ευρώ, ενώ σημαντικές αναμένονται και οι μειώσεις για τα ΙΧ άνω των 2.000 κ. εκ., όπου οι τιμές θα πέσουν τουλάχιστον 5.000 ευρώ.

Αυτό είναι το σχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δώσει μια βαθιά ανάσα στην «παγωμένη» αγορά αυτοκινήτου και μέσω της ανάκαμψης των πωλήσεων των ΙΧ να αυξήσει αναλογικά και τα δημοσιονομικά έξοδα (για το 2011), που έχουν πάρει κυριολεκτικά την κατιούσα.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει επιτέλους το φιλί της ζωής στην τελματωμένη από την κάθετη πτώση των πωλήσεων αγορά του αυτοκινήτου. Επειτα από πολλές αναβολές και έπειτα από τη μείωση των εσόδων από την άμεση φορολόγηση των ΙΧ (από το προϋπολογισμένο 1 δισ. ευρώ, η εισροή δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 650 εκατ. ευρώ για το 2010), το έκτακτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα περιλαμβάνει σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες τη μείωση του τέλους ταξινόμησης έως 50%, αλλά και την αύξηση των εργοστασιακών αξιών των ΙΧ που υπόκεινται σε φόρο πολυτελείας. Όλα φαίνονται ότι οι προσπάθειες "πάνε " να μοιάσουν λίγο τα ευρωπαϊκά πρότυπα στα καινούρια αυτοκίνητα. Κάθε καινούργιο αυτοκίνητο που εισάγεται στη χώρα μας, εκτός από τον ΦΠΑ (23%), επιβαρύνεται και με το Ειδικό Τέλος Ταξινόμησης (από 5-50%), αλλά και με φόρο πολυτελείας (εργοστασιακή αξία άνω των 15.000 ευρώ). Η επιβολή αυτών των φόρων κάνουν την ελληνική αγορά ίσως την πιο αυστηρή σε φορολόγηση στην Ευρώπη, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι στις καλές εποχές, όταν οι ταξινομήσεις κυμαίνονταν από 250.000 - 300.000 ετησίως, τα έσοδα από τους φόρους για το κράτος ήταν από 1,6-2,0 δισ. ευρώ!

Με εξαίρεση τον ΦΠΑ που ισχύει με διαφοροποιημένο συντελεστή στις χώρες της Ευρώπης, το τέλος ταξινόμησης απουσιάζει από τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία που είναι και οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές ή είναι πολύ χαμηλό, μόλις στο 1% για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών, όπως στην Ιταλία.

Κόρη γνωστού πολιτικού η αρχηγός της Σέχτας! Σχεδιάζαν ν απαγάγουν τη μητριά της!

 

Η ΕΙΔΗΣΗ ΒΟΜΒΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ.

ΤΟ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ..







Κόρη γνωστού πολιτικού νοίκιασε τη γιάφκα της Νέας Σμύρνης στο όνομά της και έσκαγε μύτη κατά καιρούς στη περιοχή με διάφορα τεκνά τα οποία όπως συμπεραίνουν οι Αρχές ήταν ντούροι τρομοκράτες!



-Ο πατέρας μου ήταν μεγάλο λαμόγιο. Είχε πάρει ένα σκασμό μίζες σαν υπουργός και έγινε πάμπλουτος παρότι ξεκίνησε μ ένα τρύπιο βρακί να σπουδάσει στη Γερμανία. Όταν τα κονόμησε άρχισαν να του τα τρώνε οι γκόμενες. Έγινα τρομοκράτισσα από αντίδραση. Είχαμε κανονίσει ν απαγάγουμε τη μητριά μου και να ζητήσουμε λύτρα από το λαμόγιο τον πατέρα μου, για να την απελευθερώσουμε...,



είπε πριν από λίγο στους αστυνομικούς. Ο πατέρας της στέλνει στη ΓΑΔΑ τον μεγαλοδικηγόρο του!...



http://www.kourdistoportocali.com/default.aspx?pageid=3807

«Οι λευκοί Βρετανοί θα αποτελούν μειοψηφία στο μέλλον»

 

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο βρετανός καθηγητής Ντέβιντ Κόουλμαν, σύμβουλος της κυβέρνησης για δημογραφικά θέματα, σε άρθρο του στο περιοδικό Prospect. Ο κ. Κόουλμαν ισχυρίζεται πως το τεράστιο κύμα....

μετανάστευσης προς την Βρετανία αναμένεται να αλλάξει ριζικά την δημογραφική εικόνα της χώρας, σε σημείο που μέχρι το 2060 η εικόνα του λευκού Βρετανού θα αποτελεί εξαίρεση.



Το 1988 η Στατιστική Υπηρεσία της Μεγάλης Βρετανία προέβλεπε πως πληθυσμός θα αυξηθεί στα 65 εκατομμύρια το 2051 και έπειτα θα σημειωθεί μείωση. Τα νέα στοιχεία που προκύπτουν κάνουν όμως λόγο για την συνεχή αύξηση του πληθυσμού που ενδέχεται να ξεπεράσει τα 85 εκατομμύρια το 2083. Ο κ. Κόουλμαν υποστηρίζει πως με αυτούς τους ρυθμούς οι λευκοί Άγγλοι, Ουαλοί, Σκοτσέζοι και Ιρλανδοί, από το 80% του πληθυσμού σήμερα, θα αποτελούν μόλις το 20% σε 60 χρόνια.



Το άρθρο του έχει ήδη συγκεντρώσει αρνητικά σχόλια καθώς πολλοί ακαδημαϊκοί θεωρούν την ορολογία του κ. Κόουλμαν αναχρονιστική και ρατσιστική.





protothema.gr

Νέο «επεισόδιο» Παπανδρέου-Μέρκελ περιγράφει ο βρετανικός Guardian




Ένα «θερμό» επεισόδιο μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και της Ανγκελα Μέρκελ, τον περασμένο Οκτώβριο, περιγράφουν...







αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες, σύμφωνα τουλάχιστον με τον Guardian.



Η καγκελάριος της Γερμανίας απείλησε να αποσύρει τη χώρα από το ευρώ, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «αντιδημοκρατική» την πρόταση του Βερολίνου να στερούνται ακόμα και του δικαιώματος ψήφου στην ΕΕ όσες χώρες ζητούν βοήθεια.



Το περιστατικό έλαβε χώρα το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου στη διάρκεια του γεύματος των ηγετών των χωρών-μελών της ΕΕ.



Σχολιάζοντας την είδηση, ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, δήλωσε στην εφημερίδα ότι «η καγκελάριος θεωρεί το ευρώ κεντρικό ζήτημα στο εγχείρημα της Ευρώπης, θέλει να το προστατέψει και η κυβέρνηση δεν σκέφτεται καθόλου να το εγκαταλείψει».



Σημειώνεται ότι Γιώργος Παπανδρέου και η Ανγκελα Μέρκελ έχουν διασταυρώσει αρκετές φορές τα πυρά τους, σε επίπεδο δηλώσεων, από διαφορετικά βήματα.



Μιλώντας στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στις 15 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός επέκρινε τη Γερμανία σημειώνοντας ότι η ανυποχώρητη στάση της για το χρέος θέτει σε κίνδυνο χρεοκοπίας χώρες της ευρωζώνης.



«Αυτό θα δημιουργήσει ανοδικό σπιράλ επιτοκίων για χώρες που φαίνονται να βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Αυτό θα μπορούσε να τσακίσει (χώρες) ... θα μπορούσε να σπρώξει οικονομίες στη χρεοκοπία» εξήγησε.



«Απαντώντας» από το βήμα του συνεδρίου του κόμματός της, η Μέρκελ επιτέθηκε στον προκάτοχό της, Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και στον υπουργό Οικονομικών του Χάνς Άιχελ, για την απόφασή τους να επιτρέψουν την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.



«Το SPD έδρασε επιπόλαια» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.



«Το 2000 ο Σρέντερ και ο Άιχελ έσπευσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ και αγνόησαν όλα τα σήματα κινδύνου. Ήταν μια πολιτική απόφαση [...] οι πολιτικές αποφάσεις είναι σημαντικές αλλά εκείνοι που αγνοούν τα γεγονότα είναι ανεύθυνοι» υπογράμμισε





in.gr

Επιχείρηση «Ξαφνικός Θάνατος»

Τρέμουν την εξάπλωση των κοινωνι­κών αναταραχών τύπου Ιρλανδίας οι αξιωματούχοι της τρόικας, οι οποίοι καταστρώνουν σχέδια και κάνουν σεμινάρια στους Έλληνες κυβερνώντες για το πώς να περάσουν τις επώδυνες αλλαγές που έρχο­νται. Οι σχέσεις της ηγεσίας της κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όλο και...

σφίγγουν, με τον επικεφαλής της ομάδας του Ταμείου Πολ Τόμσεν να παίζει ολοένα και πιο ενεργό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.



Εκτός από τις κατευθυντήριες γραμμές που αξιωματούχοι έδιναν παρασκηνιακά στον Παπακωνσταντίνου (στο περιθώριο της συνέλευσης του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον), τα υψηλά κλιμάκια του Ταμείου διατηρούν ανοικτή γραμμή και με τον πρωθυπουργό. Σας υπενθυμίζουμε ότι αποτέλεσμα αυτής της συνεννόησης ήταν και η άστοχη (και όπως αποδείχθηκε επικίνδυνη) στρα­τηγική ρήξης της Ελλάδας με την Ε.Ε. και ιδιαίτερα τη Γερμανία, με τη δικαιολογία ότι «έτσι θα πιεστούν και θα χαλαρώσουν το Μνημόνιο».

Βέβαια κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν επιτεύ­χθηκε, αλλά γύρισε μπούμερανγκ καθώς η οργή των εταίρων μας, που διαβιβάστηκε με όλους τους τόνους, όχι μόνο δεν έφερε χα­λάρωση στους όρους, αλλά επέσπευσε και τα χρονοδιαγράμματα για τις επώδυνες αλ­λαγές και τα μέτρα που μας περιμένουν. Και βεβαίως ουδέποτε η κυβέρνηση τόλμησε να θέσει επισήμως θέμα «ευνοϊκότερης αντιμε­τώπισης».

Με την αναχώρηση της τρόικας από την Ελλάδα και την ανεπίσημη ενημέρωση προς το Μαξίμου ότι το πρόγραμμα κρέμεται από μια κλωστή, άρχισαν και τα ιδιαίτερα μαθή­ματα των ιθυνόντων του ΔΝΤ προς συγκε­κριμένα κυβερνητικά στελέχη, think tanks, συγκεκριμένους δημοσιογράφους, στελέχη τραπεζών και επιχειρήσεων, εργοδοτικών και επιχειρηματικών ενώσεων για το πώς θα χειριστούν επικοινωνιακά τη χιονοστιβάδα των εξελίξεων που έρχονται.

Διασταυρωμένες πληροφορίες από στελέ­χη του ΔΝΤ αναφέρουν ότι τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο πρωθυπουργός γνω­ρίζουν πως, ακόμη κι ο αν ο προϋπολογισμός του 2011 πετύχει «κατά γράμμα», το βασικό δεδομένο παραμένει το ίδιο: δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί το δημόσιο χρέος από το 2013 και μετά, επομένως μια νέα δανειακή σύμβα­ση θα προκύψει ως απαραίτητη.

Παραμένει να αποσαφηνιστεί εάν θα συμμετέχει σε αυτήν η ευρωζώνη (πράγμα δύσκολο) ή θα είναι μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, ΔΝΤ και όποιων άλλων χωρών της Ε.Ε. επιθυμούν, όπως έγινε και με την Ιρλαν­δία. Το πότε θα ανακοινωθεί έχει να κάνει εν μέρει με τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, οι οποίες μπορούν να σπρώξουν πάνω από τις 1.000 μονάδες βάσης τα σπρεντ των ομολό­γων, αλλά και από το πόσο γρήγορα θα προ­ετοιμάσει το έδαφος η κυβέρνηση.



Το ΔΝΤ σε ρόλο... δασκάλου

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι χρήματα θα δώσει μόνο εάν πρώτα έχει φιλελευθεροποιηθεί πλήρως η ελληνική αγορά. Δηλαδή:



♦ Στην εργασία να μην υπάρχουν κλαδικές συμβάσεις.

♦ Να ανοίξουν όλα τα κλειστά επαγγέλμα­τα.

♦ Να εφαρμοστεί η διαδικασία fast track για τις ξένες επενδύσεις.

♦ Να πωλήσει το κράτος το ποσοστό του στις τράπεζες.

♦ Να βγουν προς πώληση οι υγιείς κρατικές επιχειρήσεις.

♦ Να επισπευστούν οι υπόλοιπες ιδιωτικο­ποιήσεις.

♦ Και, πάνω απ’ όλα, να ανοίξει το παιχνίδι συνεκμετάλλευσης της δημόσιας περιου­σίας, όπως προνοεί το σχετικό νομοσχέδιο που ήδη έχει περάσει.



Αφού γίνουν όλα αυτά, το ΔΝΤ είναι δια­τεθειμένο να βάλει το χέρι στην τσέπη, να δώσει ένα δάνειο, το οποίο φυσικά δεν θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα εξυπηρέτησης του χρέους, αλλά θα το συγκαλύπτει και θα το μεταθέτει για... «λίγο παρακάτω», ώστε να διαιωνιστεί ο εκβιασμός για όλο και με­γαλύτερη αποδιάρθρωση και απεθνικοποίη-ση της οικονομίας, για όλο και πιο επώδυνη αφαίμαξη των Ελλήνων.



Άλλωστε οι ανεπίσημες εκτιμήσεις της ΕΚΤ αναφέρουν ότι το ελληνικό χρέος ενδέ­χεται να ξεπεράσει το 160% του ΑΕΠ από το 2011, κάτι που απαγορεύει ουσιαστικά την έξοδό μας στις αγορές με δημοπρασίες ομο­λόγων μεγάλης διάρκειας, όπως επισήμως διακήρυττε ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου. Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι θα παγιοποιηθεί ο τρέχων βραχυπρόθεσμος τρόπος δανει­σμού, ο οποίος είναι πολύ ακριβότερος από τον δανεισμό που υποτίθεται πως μας ανά­γκασε να προσφύγουμε στον μηχανισμό «δι­άσωσης» και, βεβαίως, στο ΔΝΤ...



Μάθημα πρώτον

Η πρώτη οδηγία, που φαίνεται πως εκτε­λούν κατά γράμμα όχι μόνο οι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά και οι δημοσιογράφοι που πήραν μέρος στα σεμινάρια, είναι να περάσει στους ανυπάκουους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, στην αντιπολίτευση αλλά και στον κόσμο ότι «βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο».

Ήδη την πρώτη εφαρμογή του μαθήματος των επικοινωνιολόγων του ΔΝΤ είδαμε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της προηγούμενης εβδομάδας. Ο Παπακων-σταντίνου μοίρασε... στικάκια με εντολές στους ομολόγους του για τις επόμενες 60 «πολύ κρίσιμες» μέρες και ο πρωθυπουργός έδωσε έναν εξαιρετικά δραματικό τόνο στη συζήτηση. Στόχος να μην υπάρξουν αντιρ­ρήσεις και να προχωρήσει απρόσκοπτα το πρόγραμμα της πλήρους απορρύθμισης του συνόλου της ελληνικής οικονομίας.



Μάθημα δεύτερον

Η δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η ελ­ληνική οικονομία είναι πλέον φανερή. Όμως η ηγεσία της κυβέρνησης επέλεξε να διο­χετεύσει επικοινωνιακά ότι βρισκόμαστε «στην κόψη του ξυραφιού» για άλλους λό­γους, όχι για τους πραγματικούς.

Εδώ και μέρες ο κόσμος βομβαρδίζεται με την απειλή ότι «δεν θα πάρουμε την τέ­ταρτη δόση του δανείου» εάν δεν εφαρμό­σουμε τα νέα επώδυνα μέτρα. Σκοπός, να συνεχιστεί η ενοχική σιωπή της κοινωνίας, που τροφοδοτείται εμμέσως πλην σαφώς με το δίλημμα «αν μιλήσω και αντιδράσω, δεν θα έχω να φάω».

Και βέβαια στόχος δεν είναι άλλος από το να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα που θέλει το ΔΝΤ, ώστε να εισχωρήσει (άρα και να ελέγ­χει) όλους τους τομείς της οικονομίας της χώρας. Εξ άλλου, παρ’ ότι στην Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία οι αντιδρά­σεις είναι έντονες, στην Ελλάδα οι τροϊκανοί έχουν εκπλαγεί ευχάριστα με την ανοχή που δείχνει η κοινωνία στις δραματικές αλλαγές στις συνθήκες διαβίωσης. Και, αφού κανείς δεν τους παίρνει με τις πέτρες, βγαίνουν και το λένε δημοσίως...



Μάθημα τρίτο: Sudden Death

Οι δραστικές περικοπές στις θέσεις εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι πλέον αναπόφευκτες. Για το 2011 προβλέπονται μόνο 8.000 νέες θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, στο οποίο όμως, βάσει των αποφάσεων της περα­σμένης εβδομάδας με την τρόικα, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και αυ­τοί που θα μεταταχθούν, αφού θα θεω­ρούνται νέες προσλήψεις!

Ως αποτέλεσμα οι απολύσεις θα πάνε σύννεφο μέσα από την κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών, συμβουλίων και θέσεων που θα θεωρούνται πλεονά­ζουσες και συνεπώς δεν προσκρούουν στο Σύνταγμα. Για να προλάβουν αντι­δράσεις, απεργίες, αλλά και να μην επι­τρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια για διαπραγματεύσεις από πλευράς σωμα­τείων και εργαζομένων, οι αξιωματού­χοι του ΔΝΤ εμπνεύστηκαν τη στρατη­γική που ονομάζεται «Ξαφνικός Θάνα­τος» (Sudden Death).

Οι επικοινωνιολόγοι και συμβουλάτο-ρες που πλαισιώνουν το Μαξίμου έχουν συστήσει - και η κυβέρνηση, όπως ανα­μενόταν, έχει συμφωνήσει - πως οτι­δήποτε αποφασίζεται (κλείσιμο ΔΕΚΟ, απολύσεις, αποκρατικοποιήσεις, νέοι φόροι κ.λπ.) θα ανακοινώνεται και θα εφαρμόζεται μέσα σε 24 ώρες. Μπαμ και κάτω. Με αυτό τον τρόπο, πιστεύ­ουν, δεν θα δίνεται περιθώριο αντίδρασης από πλευράς κοινωνίας, αλλά και δεν θα ανοίγει πολιτική συζήτηση, η οποία μπορεί να αποδυναμώσει την κυ­βέρνηση

Σκοπός είναι, μετά τη βροχή των ξαφ­νικών αποφάσεων, να έρθει και η ανα­κοίνωση για νέο Μνημόνιο (είτε μέσω επιμήκυνσης του υπάρχοντος είτε με νέο δάνειο), η οποία θα σερβιριστεί με τα εύσημα ότι «τα πήγατε καλά και τώρα σας επιβραβεύουμε». Βέβαια, επί της ουσίας, ένα νέο δάνειο θα έρθει μόνο για να εξυπηρετήσει το παλαιό και όχι για να περάσει στην πραγματική οικο­νομία ώστε να ανακουφιστούν τα νοικο­κυριά.



Εγκαταλείψτε τα... νοικοκυριά

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που επισήμως τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και οι τροϊ-κανοί παραδέχονται ότι η αγοραστική δυνατότητα των ελληνικών νοικοκυριών βρίσκεται στο ναδίρ. Δηλαδή: ♦ Οι Έλληνες δεν μπορούν πλέον να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομί­ας και παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει ανακοινώσει μέτρα για να στηρίξει την ιδιωτική κατανάλωση, αλλά αντιθέτως εξακολουθεί να λαμβάνει φορομέτρα που ουσιαστικά διαλύουν την αγορά και στέλνουν πολλά νοικοκυριά στην πτώχευση



♦ Δεν λαμβάνονται ούτε καν οι στοι­χειώδεις έλεγχοι ώστε να σταματήσει η αισχροκέρδεια και οι αλλεπάλληλες αυξήσεις σε τιμές βασικών προϊόντων και υπηρεσιών. Το χάσμα αναμένεται να βαθύνει περισσότερο από τον Ιανουάριο του 2011, όταν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στο 13% και το 23%.

♦ Κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός δεν υπάρχει, όπως παραδέχθηκαν και οι ίδι­οι οι αξιωματούχοι της τρόικας, οι οποίοι αποκαλούν την κατάσταση «χαοτική». Φανταστείτε τι θα γίνει με τη νέα συρ­ρίκνωση του Δημοσίου. Ανεπισήμως κάποιοι αξιωματούχοι σιγοψιθυρίζουν ότι θα χρειαστούν πάνω από 10 χρόνια για να συνέλθει η πραγματική οικονο­μία της χώρας και να μπορέσουν τα νοι­κοκυριά να αναπνεύσουν. Αν τα δέκα χρόνια είναι επαρκή ύστερα από την τε­ραστίων διαστάσεων καταστροφή που έχει αρχίσει να χτυπάει την ελληνική οικονομία...



Κοινώς, το σπίτι μας καίγεται κι εμείς τραγουδάμε. Τουλάχιστον κάποιοι άλλοι Ευρωπαίοι έχουν τα κότσια, αν όχι να αποτρέψουν τη δική τους καταστροφή, τουλάχιστον να πέσουν μαχόμενοι. Στην Ελλάδα πολιτικά κόμματα, συνδικαλι­σμός και η ίδια η κοινωνία αρκούνται να εισπράττουν τα... εύσημα της τρόικας. Μόνο που, όταν όλοι ξυπνήσουμε, ίσως να είναι πολύ αργά...

http://topontiki.gr/article/11976

Νέα στοιχεία για το δάνειο της Κατοχής

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων επανέρχεται στην κυβέρνηση (ήδη ήρθε στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης), με τον υφυπουργό...

Εξωτερικών και έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού κ. Δ. Δόλλη να το ανακινεί. Το δήλωσε ο ίδιος στη Βουλή αλλά, όπως είπε μιλώντας στο «Βήμα», έχει αρχίσει έρευνα, όπως αποκαλύπτει, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν στοιχεία που να «δένουν» την υπόθεση και αν μπορεί η Ελλάδα να διεκδικήσει τα χρήματα αυτά, τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ υπολογίζονται με τα σημερινά δεδομένα σε δισεκατομμύρια ευρώ.



Το όλο θέμα ανακινήθηκε εξαιτίας της... Φράιμπουργκ, όχι βεβαίως της ομώνυμης ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπουντεσλίγκα αλλά της πόλης Φράιμπουργκ, στη Νοτιοδυτική Γερμανία, όπου υπήρξαν ανακοινώσεις ότι βρέθηκαν σημαντικά στοιχεία από τα αρχεία των ναζιστών. Ανάμεσα στα αρχεία αυτά που αποκαλύφθηκαν προσφάτως πιθανολογείται ότι περιλαμβάνονται και τα συμβόλαια για το «αναγκαστικό συμβατικό δάνειο» που επέβαλαν οι Γερμανοί όταν εισέβαλαν στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα δάνειο που υπέγραψαν οι γερμανοί κατακτητές με την κατοχική κυβέρνηση («αναγκαστική δανειακή σύμβαση» το αποκαλούσαν) με το οποίο η χώρα μας είχε την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα στις ναζιστικές δυνάμεις 1,5 δισ. δρχ. Εδώ και χρόνια πολλοί αναζητούσαν το συμβόλαιο αυτό και δεν μπόρεσαν να το ανακαλύψουν ώσπου ήρθε η αποκάλυψη των αρχείων της Φράιμπουργκ. Ουδείς γνωρίζει αν όντως στα αρχεία αυτά περιλαμβάνεται και το δάνειο, αλλά, όπως αναφέρθηκε από τους αρμοδίους, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι μπορεί να περιλαμβάνεται. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, όταν επιστρέψει από την Αυστραλία (την οποία θα επισκεφθεί αυτές τις ημέρες), θα αναζητήσει, όπως είπε, τον τρόπο- υπό την προϋπόθεση ότι όντως θα βρεθεί η «αναγκαστική σύμβαση» με τους Γερμανούς - με τον οποίο θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη διεκδίκηση αυτών των χρημάτων. Τα χρήματα που θα ζητηθούν δεν έχουν ωστόσο υπολογισθεί με ακρίβεια και βεβαίως θα έχει ενδιαφέρον η όποια αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης





tovima.gr

Ένα χρόνο θα κρατείται το υλικό από τις κάμερες

Σε όλους τους δημόσιους χώρους θα επιτρέπεται η βιντεοσκόπηση μέσω κάμερας όπως προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που εγκρίθηκε από το...







υπουργικό συμβούλιο, την Παρασκευή (3/12).



Μέχρι σήμερα, η ελληνική νομοθεσία επέτρεπε μεν την χρήση κάμερας, για την παρακολούθηση και ρύθμιση της κυκλοφορίας και απαγόρευε την διατήρηση αρχείου βίντεο από δημόσιο χώρο.



Με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, η βιντεοσκόπηση δεν επιτρέπεται απλώς, αλλά καθίσταται και υποχρεωτική, καθώς από το ευρωπαϊκό και πλέον και από το ελληνικό Δίκαιο προβλέπεται η διατήρηση για 12 μήνες του υλικού από τις κάμερες, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως πειστήριο για τη διάπραξη σοβαρών ποινικών εγκλημάτων.



Ακόμη, με το νέο νομοσχέδιο προβλέπεται η διατήρηση αρχείου από τους παρόχους μέσων επικοινωνιών (κινητά και σταθερά τηλέφωνα) τόσο των δεδομένων (ώρα, τόπος, διάρκεια, στοιχεία καλούντος και καλούμενου) όσο και αυτού του ίδιου του περιεχομένου, για την διαφύλαξη της εθνικής άμυνας, τη δημόσια ασφάλεια και για την πρόληψη, διερεύνηση, διαπίστωση και δίωξη ποινικών αδικημάτων.



Μέχρι πρότινος, αν και τα δεδομένα των κλήσεων διατηρούνταν (όχι το περιεχόμενο), απαγορευόταν η χρήση τους για κάθε άλλο σκοπό, εκτός από την διεκπεραίωση των λογαριασμών και μόνον αυτό και μετά καταστρέφονταν.



Έως τώρα η ελληνική νομοθεσία, απαγόρευε την βιντεοσκόπηση συναθροίσεων σε δημόσιους χώρους, καθώς με βάση το σύνταγμα, περιοριζόταν το ατομικό δικαίωμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και περιόριζε το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.



Με τον νέο νόμο ωστόσο, αυτό το πλαίσιο προστασίας αίρεται και πλέον θα καταγράφονται οι συναθροίσεις σε δημόσιο χώρο, καθώς κρίθηκε (και με τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων) ότι προστατεύονται άλλα έννομα αγαθά, όπως η ζωή, η ιδιοκτησία, το φυσικό περιβάλλον, ενώ παράλληλα διευκολύνεται το έργο της εκτέλεσης των αρμοδιοτήτων του κράτους





cosmo.gr

Απίστευτη προβοκάτσια Τριανταφυλλόπουλου - Πάγκαλου για την φίμωση του διαδικτύου!

ΠΑΝΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ BLOGS ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ!



Η ελεεινή μεθόδευση του “καλύτερου φίλου” του ΓΑΠ!



Όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη, ο Τριανταφυλόπουλος είναι ο καλύτερος φίλος του ΓΑΠ. Το πιο δημιουργικό δεκανίκι, το εργαλείο αντιπολιτευτικής προβοκάτσιας.





Όταν ο ΓΑΠ θέλει να ξεφορτωθεί κάποιον από την κυβέρνηση, τον αναλαμβάνει η “Ζούγκλα”. Έχουμε γράψει παραδείγματα. Τώρα όμως, το παιχνίδι χοντραίνει. Τα δύο απεχθέστερα όντα της Ελληνικής δημόσιας ζωής, ετοιμάζουν μία προβοκάτσια άνευ προηγουμένου με σκοπό την φίμωση και τον έλεγχο του διαδικτύου.



Έτσι εξηγείται και η …ανεξήγητη πονηριά της Ζούγκλας να λειτουργήσει “Blog” σε Ελληνικό ιστοτόπο, όταν η συκοφαντική δυσφήμιση στην Ελλάδα παρότι πλημμέλημα επιφέρει την άρση της ανωνυμίας!



Η μεθόδευση έχει ως εξής: Ο Πάγκαλος εγκαλεί την Ζούγκλα για τα ανώνυμα σχόλια εις βάρος του και ζητά τα στοιχεία των χρηστών… Προσέξτε, Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ, ΑΦΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΕΠΙΤΟΠΟΥ ΝΑ ΔΙΩΞΕΙ ΤΗΝ ΖΟΥΓΚΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΙΜΕΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ…



…Όπως ακριβώς θα συνέβαινε σε μία οποιαδήποτε εφημερίδα που θα δημοσίευε “ανώνυμη” επιστολή ή ανυπόγραφο άρθρο.



Γιατί το κάνει αυτό;



Μα γιατί ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος παριστάνοντας τον ήρωα, θα χρησιμοποιήσει το δεδικασμένο της απόφασης του πρωτοδικείου Πειραιά που δικαίωσε blogger παρότι είχε ταυτοποιηθεί. ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΙΣΧΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ!



Με αυτόν τον τρόπο, το δικαστήριο θα ακυρώσει την προηγούμενη απόφαση (ακυρώνοντας στην ουσία την γελοία υπερασπιστική γραμμή της Ζούγκλας), δημιουργώντας έτσι δεδικασμένο που θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Δηλαδή, η προγενέστερη απόφαση που υιοθέτησε την Αμερικανικη νομοθεσία για την λειτουργία ιστοτόπων ελεύθερης συζήτησης θα δώσει την θέση της σε μία απόφαση που θα εξισώνει οποιονδήποτε διαχειρίζεται σελίδα ακόμα και στο blogspot με τη νομοθεσία περί τύπου!



Κοινώς, όποιος έχει ταυτοποιηθεί σαν διαχειριστής, με πρόσχημα τον ασύδοτο σχολιασμό θα διώκεται με το νόμο περί τύπου. Καταλαβαίνετε ότι οι εκβιαστές – Bloggers – δημοσιοκάφροι θα παραμείνουν στο απυρόβλητο και θα διώκονται όσοι δίνουν το δικαίωμα ελεύθερου διαλόγου…



Αηδιαστική μεθόδευση που μόνο τα βρωμερά καθεστωτικά μυαλά και οι φίλοι τους θα μπορούσαν να πάρουν…



ΑΝΟΙΞΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.









olympia.gr

Οι έξι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τους μισθούς και τις συμβάσεις

Να διατηρηθεί το δικαίωμα του υπουργείου Εργασίας να επεκτείνει τις συμβάσεις και σε επιχειρήσεις που τα μέλη τους δεν...

εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις, ζητούν οι κοινωνικοί εταίροι και η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, όπως προκύπτει από το σχέδιο νόμου για τις συμβάσεις και τους μισθούς που θα τεθεί υπόψη της τρόικας, προκειμένου να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την επόμενη Πέμπτη.



Σύμφωνα με το περιεχόμενο του σ/ν που δημοσιεύουν τα Νέα, έξι είναι οι βασικές ρυθμίσεις που προωθούνται για τους μισθούς και τις συμβάσεις.



1) Δεν θα εφαρμοστεί η πρόβλεψη του Μνημονίου για άρση της δυνατότητας του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις συμβάσεις και σε επιχειρήσεις των οποίων τα μέλη δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις.



2) Έως 12% μειωμένες θα είναι οι αποδοχές έναντι της κλαδικής σύμβασης σε περίπτωση υπογραφής επιχειρησιακής σύμβασης. Παραμένει η βάση του κατώτατου μισθού της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.



3) Έως 2 χρόνια θα εκτείνεται η ισχύς των συμβάσεων ειδικών συνθηκών.



4) Οι συμφωνίες για τις μειώσεις μισθών θα κοινοποιούνται στις Επιθεωρήσεις Εργασίας.



5) Προβλέπεται ειδική ρήτρα για την αποφυγή ομαδικών απολύσεων. Όταν θα γίνεται κάποια απόλυση, θα καταβάλλεται αποζημίωση βάσει του μισθού που ίσχυε πριν τη μείωση των αποδοχών.



6) Συμφωνίες για αποκλίσεις-μειώσεις μισθών θα μπορεί να υπογράφονται και στις μικρές επιχειρήσεις κάτω των 20 προσώπων.



Παράλληλα, μαζί µε το σχέδιο νόµου για τις κλαδικές συµβάσεις θα υπάρξουν και οι διατάξεις για την αλλαγή στη διαιτησία (ΟΜΕ∆). Με βάση τις προωθούµενες διατάξεις:



Προβλέπονται συγκεκριµένες προθεσµίες για τη γρήγορη δικαστική επίλυση διαφορών που θα ανακύπτουν σε σχέση µε το κύρος των διαιτητικών αποφάσεων. Η δικάσιµος ορίζεται υποχρεωτικά εντός 45 εργασίµων ηµερών από την κατάθεση της αγωγής, ανεξάρτητα από πόσες υποθέσεις έχει η δικάσιµος. Η έφεση ασκείται εντός 15 εργασίµων ηµερών από την επίδοση της απόφασης και η δικάσιµος της έφεσης ορίζεται υποχρεωτικά εντός 30 ηµερών από την κατάθεσή της, η επίδοση της οποίας γίνεται 15 ηµέρες πριν από τη συζήτηση.

Ικανοποιείται η εργοδοτική πλευρά αφού της δίδεται το ίδιο δικαίωµα που είχε και η εργατική πλευρά για να προσφεύγει στη διαιτησία. Η προσφυγή στη διαιτησία µπορεί να γίνεται σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγµατεύσεων µε κοινή συµφωνία των µερών. Είναι, ωστόσο, δυνατή η προσφυγή στη διαιτησία και µονοµερώς α) από οποιοδήποτε µέρος, εφόσον το άλλο µέρος αρνήθηκε τη µεσολάβηση ή β) από οποιοδήποτε µέρος µετά την υποβολή της πρότασης µεσολάβησης,εφόσον και τα δύο µέρη προσήλθαν και συµµετείχαν στη διαδικασία µεσολάβησης.

Μένουν «εκτός διαιτησίας» οι διαφορές για τους όρους εργασίας και επιδόµατα που προκύπτουν σε επίπεδο ενός επαγγέλµατος ή µιας επιχείρησης (σε περίπτωση προσφυγής για οµοιοεπαγγελµατικές και επιχειρησιακές συµβάσεις ο ΟΜΕ∆ θα µπορεί να παρεµβαίνει µόνο στις διαφορές που αφορούν τους µισθούς).





in.gr

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Υπό μελέτη αγωγός φυσικού αερίου από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Ιταλία

Προκαταρκτική μελέτη για τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline που θα ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη, θα περνά από τη Δυτική Μακεδονία και μέσω της Αλβανίας θα καταλήγει στα παράλια της Αδριατικής διενεργεί η κοινοπραξία TAP που υποστηρίζεται από τους μετόχους Statoil (Νορβηγία), EGL (Ελβετία) και Ε.ΟΝ Ruhrgas (Γερμανία). Ο αγωγός θα μεταφέρει το αέριο από την περιοχή της Κασπίας προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας. Οι μελετητές ξεκίνησαν επαφές με τοπικούς φορείς προκειμένου να συγκεντρώσουν στοιχεία για τα έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη σε κάθε περιοχή, τις γεωλογικές της ιδιαιτερότητες, τους αρχαιολογικούς χώρους, τους αναδασμούς και τις επεκτάσεις πόλεων.



Στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκαν ήδη τη νομαρχία Καστοριάς, ώστε να ενημερωθούν και τα μέχρι στιγμής σενάρια για τη διαδρομή του αγωγού είναι δύο. «Το πρώτο προβλέπει τη χάραξή του από τη Θεσσαλονίκη μέσω της Πέλλας, της Φλώρινας, της Καστοριάς και της Διποταμίας Καστοριάς, ενός χωριού που βρίσκεται στα σύνορα με την Αλβανία. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει μια χάραξη παράλληλη σχεδόν με την Εγνατία Οδό, μέσω δηλαδή της Βέροιας, της Κοζάνης, της Σιάτιστας, της Καστοριάς και της Διποταμίας», εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πολιτικός μηχανικός της νομαρχίας Καστοριάς, Στέλιος Κοτσάκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αφού γνωμοδοτήσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς, μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα προταθεί η λύση που θα έχει τις λιγότερες κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές επιπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά τα τεχνικά στοιχεία του αγωγού, συνολικού μήκους 520 χιλιομέτρων, ο κ. Κοτσάκος επισήμανε πως θα έχει διάμετρο ένα μέτρο και θα τοποθετηθεί σε βάθος ενός μέτρου από την επιφάνεια του εδάφους.



Η δυναμικότητά του θα είναι δέκα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο, ποσό που εκτιμάται ότι θα παρέχει επαρκή ενέργεια σε τρία εκατομμύρια νοικοκυριά. Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της δυναμικότητας του αγωγού στα είκοσι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο. Προβλέπονται τέλος, δύο σταθμοί συμπίεσης φυσικού αερίου, ο ένας κοντά στη Θεσσαλονίκη και ο άλλος στις ακτές της Αλβανίας.

Μιλώντας για τη σημασία της δημιουργίας του αγωγού ο νομάρχης Καστοριάς, Κώστας Λιάντσης, επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο καθώς θα δώσει τη δυνατότητα στην περιοχή να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο.



«Σε αντίθεση με την Κοζάνη, τη Φλώρινα και την Πτολεμαϊδα που διαθέτουν τηλεθέρμανση, η Καστοριά αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στον τομέα της θέρμανσης καθώς βιώνει τον χειμώνα οκτώ με εννέα μήνες το χρόνο. Άλλωστε η κατασκευή του αγωγού αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής και να ελαφρύνει οικονομικά τα νοικοκυριά του νομού», προσθέτει.



ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αύξηση 30% τέλους στο λογαριασμό της ΔΕΗ

Νέο χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ μέσω της μεγάλης αύξησης του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας φέρεται να συζητά η κυβέρνηση ως λύση για την οικονομική κατρακύλα του Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.



Η διοίκηση του ΔΕΣΜΗΕ έχει προτείνει την αύξηση του τέλους ΑΠΕ κατά περίπου 30%, στα 7,18 ευρώ από 5,57 ευρώ που ανέρχεται σήμερα για τις επιχειρήσεις, αλλά κυρίως την κατανομή του και στους 5,5 εκατ. οικιακούς καταναλωτές, οι οποίοι σήμερα εξακολουθούν να πληρώνουν μόλις 0,3 ευρώ κάθε τετράμηνο.



Χθες για το συγκεκριμένο θέμα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην οποία συμμετείχαν στελέχη του ΔΕΣΜΗΕ, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και της ΔΕΗ.



Πολιτικά μια απόφαση που θα έφερνε νέες επιβαρύνσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ ετησίως στους 5,5 εκατ. οικιακούς καταναλωτές, δύσκολα θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή στην παρούσα οικονομική συγκυρία από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, πόσω μάλλον όταν αναμένεται το πρώτο κύμα αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ από τις αρχές του 2011. Ετσι το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου το επόμενο διάστημα και αφού ο ΔΕΣΜΗΕ μελετήσει άλλες ισοδύναμες λύσεις που να μην επιβαρύνουν υπέρμετρα τους οικιακούς καταναλωτές.



Πηγή:Ενεργειακά...και άλλα

Επιπτώσεις σε υγεία και περιβάλλον από πιθανές ενεργειακές επενδύσεις στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Από το Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης αποστέλλεται προς τους συντάκτες θεμάτων υγείας και περιβάλλοντος των ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων ενημέρωσης το ακόλουθο κείμενο:

Τα ενεργειακά θέματα και οι πιθανές επιπτώσεις τους στην υγεία των πολιτών και του περιβάλλοντος, φαίνεται ότι απασχολούν πλέον καθημερινά τους πολίτες της περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της Θράκης, οι γεωτρήσεις πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της Θάσου, καθώς και οι συζητήσεις για ανθρακική μονάδα στην Καβάλα και καύση για ηλεκτροπαραγωγή των κοιτασμάτων λιγνίτη και τύρφης της πεδιάδας Δράμας, Καβάλας και Σερρών, είναι σαφές ότι αποτελούν κίνδυνο τόσο για το περιβάλλον (ατμόσφαιρα, ύδατα, εδάφη, οικοσύστημα), όσο και για την υγεία του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων.

Συζητώντας ειδικότερα γιά τον Τυρφώνα των Φιλίππων αξίζει να αναρωτηθεί κανείς άν είναι μονόδρομη επιλογή η καύση του για ηλεκτροπαραγωγή. Η εκδοχή αυτή έχει συζητηθεί στο παρελθόν τουλάχιστο δυό φορές: στις αρχές της δεκαετίας του 1970, οπότε είχε μονοδρομηθεί η συνεργασία με την σοβιετική εταιρεία Energomassexport για ανάπτυξη ατμοηλεκτρικών σταθμών, πρόγραμμα που εγκαταλείφθηκε στο παρά πέντε μετά τις κινητοποιήσεις των αγροτών της περιοχής και τη συμμετοχή στις διαμαρτυρίες και του τότε κ.κ. Αμβρόσιου, Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως. Ακολούθως επανήλθε το θέμα στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με τη διατύπωση από την πλευρά της ΔΕΗ της πρόθεσής της για ανάπτυξη 6 ατμοηλεκτρικών σταθμών, που θα χρησιμοποιούσαν ως καύσιμο για ηλεκτροπαραγωγή τους λιγνίτες της Μαυρολεύκης και την τύρφη Φιλίππων. Μετά από κινητοποιήσεις των πολιτών της Δράμας και παρά το γεγονός ότι οι προθέσεις της ΔΕΗ ήταν ήδη ενταγμένες στο δεκαετές πρόγραμμα της επιχείρησης, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 αποσύρθηκε και πάλι λόγω της ασυμφωνίας της τοπικής κοινωνίας, όπου δραστηριοποιήθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών φορέων με πρωτοβουλία πρωτίστως της Οικολογικής Κίνησης Δράμας και πρωτεργάτη τον Καθηγητή κ. Κ. Δοματζόγλου.

Για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη έχει γίνει ήδη πολύς λόγος, με πρωταγωνιστικό ρόλο του Ιατρικού Συλλόγου Εβρου και του Προέδρου του Δρ. Δ. Αναστασιάδη. Επιπροσθέτως, παρά το γεγονός ότι έχουν εγκαταλειφθεί τα ερευνητικά προγράμματα που είχαν ξεκινήσει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σε συνεργασία με την Επιτροπή Διαβούλευσης Αγωγού, συνεχίζονται από το Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος της Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ όσες μελέτες εντάσσονται στα γνωστικά πεδία του. (Ηδη έχει εκδοθεί ένα τεύχος 60 σελίδων, που αφορά Ζητήματα Δημόσιας Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής σχετικά με τη συζητούμενη κατασκευή και λειτουργία του Πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, δεύτερη κατά σειρά έκδοση στα πλαίσια της ενότητας Κείμενα Εργασίας και Τεκμηρίωσης στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την Αγωγή και Προαγωγή Υγείας, ηλεκτρονικά διαθέσιμο στην ιστοσελίδα http://utopia.duth.gr/~tconstan/agwgos2.pdf).





Πολύ ενδιαφέρουσα θα ήταν η εκδοχή της πολυεπιστημονικής προσέγγισης για το σύνολο των υγειονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων των σχετιζόμενων με την ενέργεια αναπτυξιακών προθέσεων στην περιοχή μας, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων επιστημονικών φορέων της περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το μείζον θέμα είναι η συνεχής παρακολούθηση της ποιότητας υδάτων, εδαφών και αέρα, ανεξάρτητα από τις όποιες επενδυτικές δράσεις. (Αλλωστε, ακόμα και η γεωργική εκμετάλλευση εμπεριέχει κινδύνους τόσο για τον γενικό πληθυσμό, όσο και για τους εργαζόμενους. Ειδικά μάλιστα για τους αγρότες της περιοχής είναι σε εξέλιξη σχετικές μελέτες του Εργαστηρίου Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος της Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ, που μέχρι τώρα έχουν δείξει επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα σε περιοχές εντατικών καλλιεργειών).





Βεβαίως, το πρώτιστο μέλημα θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη στα πλαίσια της αειφορίας, αλλά ειδικά για την περίπτωση του Τυρφώνα των Φιλίππων η εκδοχή της καύσης για ηλεκτροπαραγωγή δεν φαίνεται να συνάδει διόλου με αειφορία, αφού πρόκειται για αυτονόητα καταστροφική μέθοδο. Αν πρέπει υποχρεωτικά να γίνει «αξιοποίηση» του Τυρφώνα της πεδιάδας Φιλίππων - Δράμας με στόχο να υπάρξουν ενεργειακά οφέλη, ακόμα και η εκδοχή της καλλιέργειας ενεργειακών φυτών, προφανώς είναι πλέον συμφέρουσα και θα άξιζε τον κόπο να απασχολήσει τόσο τους ειδικούς επιστήμονες, όσο και τους καλλιεργητές. Φυσικά παραμένει το θέμα της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα σε μια περίοδο που η διεθνής κοινότητα έχει ευαισθητοποιηθεί στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών και του πλανήτη και δεν μπορεί να αναδεικνύεται ως μείζον ζήτημα η οικονομοτεχνικής φύσης πρόθεση εμπλοκής ιδιωτών στην παραγωγή ενέργειας. Θα μπορούσε να ιδρυθεί από τοπικούς φορείς μια εταιρεία για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών (με τη συμβολή συναδέλφων της Πολυτεχνικής Σχολής ΔΠΘ, οι οποίοι διαθέτουν σχετική τεχνογνωσία), λειτουργώντας ανταγωνιστικά σε εταιρείες, που πιθανόν έχουν την πρόθεση της καύσης των κοιτασμάτων για ηλεκτροπαραγωγή.





Θ.Κ. Κωνσταντινίδης

Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ

«Σκούπα» και στις ελάχιστες δωρεάν παροχές

Σε Ενιαίο Φορέα Υγείας θα ενταχτούν τα πολυιατρεία του ΙΚΑ και τα Κέντρα Υγείας, με χρηματοδότηση μόνο τις εισφορές των ασφαλισμένων



Με πυρετώδεις ρυθμούς ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας το νομοσχέδιο - «σκούπα» που θα φέρει για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή.



Το νομοσχέδιο θα έχει περίπου 40 άρθρα εκ των οποίων τα 35 θα είναι για την ένταξη των υπηρεσιών Υγείας του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων στο δημόσιο σύστημα Υγείας με φόντο την ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Αυτό θα οδηγήσει στην απογείωση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας με άγρια χαράτσια για τα ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλισμένους και την πιο βαθιά είσοδο των ασφαλιστικών εταιρειών στα δημόσια νοσοκομεία.



Αν και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει γνωστοποιήσει λεπτομέρειες απ' την τεχνική διατύπωση των ρυθμίσεων, έγιναν γνωστά τα παρακάτω στοιχεία: Θα δημιουργηθεί ένας Ενιαίος Φορέας Υγείας (ΕΦΥ) των πολυιατρείων του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων καθώς και των Κέντρων Υγείας, που θα αποτελέσει και τον ηθμό των περιστατικών προς τα δημόσια νοσοκομεία. Μ' άλλα λόγια ο ΕΦΥ θα στηρίζεται κυρίως στα υπάρχοντα πολυιατρεία του ΙΚΑ και η διαφορά με τη μέχρι σήμερα λειτουργία τους είναι ότι εκτός απ' τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος θα δέχονται και τους ασφαλισμένους άλλων ταμείων. Δηλαδή το ήδη γονατισμένο - λόγω κυρίως των ελλείψεων προσωπικού και υποδομών - ΙΚΑ θα δεχτεί το σύνολο του πληθυσμού της χώρας για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.



Ο ΕΦΥ θα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και θα χρηματοδοτείται απ' τις εισφορές και μόνο των ασφαλισμένων, ενώ στην περίπτωση των ανασφάλιστων οι πληρωμές θα γίνονται απ' τον ίδιο τον ασθενή ή την ασφαλιστική του εταιρεία. Μέσα από αυτή τη διαδικασία το υπουργείο Υγείας προσδοκά την κατεύθυνση των περιστατικών στα νοσοκομεία, που, σταδιακά, θα οδηγήσει στην κατάργηση των εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης προσδοκά μέχρι και την κατάργηση της γενικής εφημερίας και την αντικατάστασή της με την περίφημη «ολοήμερη λειτουργία» των δημόσιων νοσοκομείων. Δηλαδή τις έκτακτες ανάγκες θα αντιμετωπίζει πια όχι με το εφημεριακό καθεστώς και - κατά βάση υπηρεσίες χωρίς πληρωμές - αλλά με τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων πέραν του κανονικού ωραρίου που θα στηρίζεται στις άμεσες πληρωμές των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων.



Τις πληροφορίες για τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Υγείας ΕΦΥ επιβεβαιώνουν και οι χτεσινές δηλώσεις του Διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου στη ΝΕΤ: «Είμαστε, είπε, ο μοναδικός ασφαλιστικός οργανισμός στον κόσμο που απονέμει συντάξεις και ταυτόχρονα παράγει και υπηρεσίες Υγείας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό... Πρέπει να γίνει πλήρης διαχωρισμός. Το ΙΚΑ θα γίνει Εθνικός Οργανισμός Συντάξεων (ΕΟΣ). Και βέβαια θα είναι ένας Οργανισμός Υγείας που δεν θα διαχειρίζεται μόνο τον κλάδο Υγείας του ΙΚΑ αλλά και τον κλάδο Υγείας του ΟΑΕΕ, του Δημοσίου κλπ. Ενας σύγχρονος οργανισμός με σύγχρονο μάνατζμεντ, με σωστά εργαλεία και σωστό έλεγχο».



Δηλαδή ο ΕΦΥ θα είναι ο διαπραγματευτής και αγοραστής υπηρεσιών Υγείας απ' το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Υγείας. Οσον αφορά το ΙΚΑ ο Ρ. Σπυρόπουλος υποστήριξε ότι θα γίνει ο ΕΟΣ και θα έχει ως αποστολή την είσπραξη των εισφορών και την απονομή συντάξεων. Μάλιστα, όπως ανέφερε, σε περίπτωση που γίνεται σωστή είσπραξη των εισφορών δεν αποκλείεται να γίνει και μείωση των εισφορών.



Κατά τα άλλα το νομοσχέδιο-σκούπα θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το φάρμακο, τις ιδιωτικές κλινικές με ευνοϊκότερες γι' αυτές ρυθμίσεις, και νέο τρόπο των προμηθειών των νοσοκομείων που θα εκχωρούνται στους ιδιώτες και στις «διαθέσεις της αγοράς», όπως είπε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Ολοήμερη εμπορευματοποίηση με προσδοκία κερδών



Με την παρουσία τους στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας ο υφυπουργός Μιχάλης Τιμοσίδης και ο Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος σηματοδότησαν χτες το μεσημέρι την έναρξη της διαβόητης ολοήμερης λειτουργίας σε 25 δημόσια νοσοκομεία.



Η λειτουργία αυτή επιτρέπει στα νοσοκομεία να λειτουργήσουν ως επιχειρήσεις με κέρδη, που όπως είπε ο Μιχ. Τιμοσίδης το πρώτο διάστημα θα αποφέρουν κέρδη 20 εκατ. ευρώ! Επίσης ο υφυπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι η ιατρική επίσκεψη (κυμαίνεται από 30-90 ευρώ) θα πληρώνεται απ' τον ασθενή, εκτός αν προβλέπει αλλιώς ο κανονισμός παροχών απ' το ασφαλιστικό του ταμείο. Για παράδειγμα ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) θα καλύπτει 20 ευρώ για κάθε επίσκεψη. Δηλαδή ο ασφαλισμένος του ΟΠΑΔ θα πληρώνει από 10-70 ευρώ, ανάλογα με την ιδιότητα του γιατρού που επισκέπτεται. Οι άλλες ιατρικές και διαγνωστικές πράξεις κατά κύριο λόγο θα βαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.



Πηγή:Ριζοσπάστης

Η Θράκη μία νέα Κύπρος

Οι συνεχείς εξελίξεις στην γεωπολιτική σκακιέρα των Βαλκανίων, οι μυστικές διαβουλεύσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου με την Άγκυρα, οι δηλώσεις των τουρκοφρόνων της Θράκης περί προσδοκιών «αναγνώρισης» και «απόκτησης δημοκρατικών ελευθεριών» διαγράφουν ένα ιδιόμορφο και άκρως επικίνδυνο ψηφιδωτό για τα επερχόμενα στην χώρα μας και ιδιαίτερα στην Θράκη.



Μιλώντας πρόσφατα με έναν Κύπριο που έζησε τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, αλλά και όλα όσα προηγήθηκαν της εισβολής αυτής, διαπίστωσα πως η «συνταγή» που ακολουθεί η Άγκυρα είναι σταθερή. Και γιατί να αλλάξει την πρακτική και τις μεθοδεύσεις της, άραγε, όταν είναι ιστορικά διαπιστωμένη η… επιτυχία;



«Όταν μπήκαν οι Τούρκοι στην Κύπρο, διαπιστώσαμε κάτι που ήδη γνωρίζαμε, αλλά κανείς δεν ήθελε να αναφέρει καν. Οι Τουρκοκύπριοι είχαν πολεμικά όπλα και οι Ελληνοκύπριοι κυνηγετικά τουφέκια!!! Όλοι μας το ξέραμε πως σχεδόν σε κάθε σπίτι Τουρκοκύπριου υπήρχαν τουλάχιστον 2 έως τέσσερα πολεμικά όπλα, αλλά ποτέ δεν τολμήσαμε να σκεφτούμε τι θα συμβεί εάν… γινόταν κάτι σοβαρό»…



Αυτά μου είπε ο Κύπριος φίλος και με έκανε να παγώσω. Πριν τρεις ημέρες υπήρξε σύλληψη στην Θράκη, ενός τούρκου πολίτη, ο οποίος κουβαλούσε στρατιωτικό πολεμικό εξοπλισμό. Το 1987 στον Πειραιά οι υπηρεσίες ασφάλειας απεκάλυψαν την είσοδο στρατιωτικών πολεμικών όπλων και υλικού, το οποίο είχε προορισμό την Θράκη. Τα σύνορα της χώρας, σήμερα, έχουν γίνει διάτρητα από τους λαθρομετανάστες (και ποιός ξέρει ποιούς άλλους)…



Οι φωνές για «γροθιές», για «αγώνα», για «τουρκική Θράκη» (μέχρι σημαία της ανεξάρτητης Θράκης έχουν φτιάξει οι τουρκόφρονες της περιοχής, ενώ ήδη λειτουργεί η «Συμβουλευτική Επιτροπή Τούρκων Δυτικής Θράκης» έχοντας ορκίσει τα μέλη της ως «γκρίζα κυβέρνηση»), συνεχώς δυναμώνουν και επιτίθενται στην Ελλάδα μέσα από όλα τα διεθνή φόρα…



Η Θράκη βρίσκεται στον δρόμο της Κύπρου. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο τούρκος πρωθυπουργός ήταν σαφής πριν δύο (περίπου) χρόνια, όταν δήλωνε από την Κωνσταντινούπολη αναφερόμενος στους μουσουλμάνους της Θράκης «οι πολίτες μου»… παραβιάζοντας -μέσα από μία καθαρά εχθρική πολιτική ενέργεια- το υποτιθέμενο καλό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας… Και αυτή η δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού αποτέλεσε την επίσημη αρχή έμμεσης διεκδίκησης μέρος του Ελληνικού πληθυσμού της Θράκης και της μετατροπής του σε… τούρκους!



Κι ενώ γνωρίζουμε πως στην Θράκη υπάρχουν όπλα, γεγονός που δυναμιτίζει επικίνδυνα το άμεσο μέλλον της περιοχής, καλό θα ήταν να παρατηρήσουμε τι άλλο είναι αυτό που ίσως τοποθετεί σε κατάσταση συναγερμού την συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή της χώρας μας. Και, δυστυχώς, η παρατήρηση καταλήγει στην βάση ελέγχου των μουσουλμάνων που έχει δημιουργήσει η Άγκυρα.



Και αυτή η βάση είναι η θρησκεία, το Ισλάμ. Δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε τι ακριβώς είναι το Ισλάμ και εάν είναι μόνο θρησκεία. Δεν θα ασχοληθούμε ούτε με την χρήση του Ισλάμ, ως μέσου προσέγγισης και επηρεασμού των μουσουλμάνων της Θράκης (είναι ένα κεφάλαιο στο οποίο θα κάνουμε εκτενή αναφορά στο κοντινό μέλλον), αλλά θα επικεντρωθούμε σε εκείνη τη μορφή του Ισλάμ που υπάρχει και που δρα κυρίως ως μέσο προστασίας και κάλυψης των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών εντός της Ελληνικής Θράκης και ίσως και στην υπόλοιπη Ελληνική Επικράτεια…



Ιμάμηδες: οι πολιτικοί καθοδηγητές



Πάρα πολλές φορές υπήρξαν καταγγελίες από μουσουλμάνους της Θράκης πως η λειτουργία των ιμάμηδων (μουσουλμάνων ιερέων) έχει ξεφύγει πολύ. Πρόσφατα, στο τεύχος Οκτωβρίου της εφημερίδας Ζαγάλισα αναφέρεται περιστατικό κατά το οποίο ένας μουσουλμάνος διαμαρτυρήθηκε μέσα στο τζαμί επειδή ο ιμάμης έκανε πολιτική προπαγάνδα… Δεν ήταν όμως η πρώτη και δυστυχώς ούτε η τελευταία φορά που θρησκευτικοί εντεταλμένοι επιδίδονται στο «σπορ» της επέκτασης της τουρκικής προπαγάνδας και της εμπλοκής σε θέματα που δεν άπτονται της θρησκείας και των θρησκευτικών τους καθηκόντων… Αλλά, είπαμε πως το Ισλάμ δεν είναι μόνο θρησκεία…



Ο παράξενος πλουτισμός (και μη ελεγχόμενος από τις οικονομικές υπηρεσίες της χώρας) πάρα πολλών ιμάμηδων της Θράκης δημιουργεί έντονα αρνητικά συναισθήματα ακόμη και στους μουσουλμάνους της Θράκης, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι οι Έλληνες μουσουλμάνοι που τολμούν να λένε πως «οι ιμάμηδες τα έχουν καλά με το τουρκικό προξενείο». Χαρακτηριστικό παράδειγμα ύποπτου πλουτισμού αποτελεί ο ίδιος ο ψευτομουφτής Αμέτ Μέτε, ο οποίος ελάχιστη σχέση έχει με την θρησκεία, ενώ είναι πασιφανές πως ο ρόλος του είναι αποκλειστικά πολιτικός και εργάζεται με βασικό γνώμονα την τουρκική προπαγάνδα και τον τουρκικό επεκτατισμό στην Θράκη.



Όμως, ακόμη και αυτός ο παράνομος (για αντιποίηση αρχής και όχι μόνο) λίαν προσφάτως έγινε επίσημα αποδεκτός από τον πατριάρχη Βαρθολομαίο…, ενώ δεν δίστασε να συναντηθεί δημοσίως και με τον κύριο Ξυνίδη λίγες ώρες πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου…



Οι ιμάμηδες, λοιπόν, είναι σαφές πως εργάζονται μέσα σε συγκεκριμένα μη θρησκευτικά πλαίσια, ανεμπόδιστοι, δημιουργώντας κλίμα θρησκευτικού φανατισμού, το οποίο πολύ εύκολα στη συνέχεια διαχειρίζεται ο τουρκικός προπαγανδιστικός μηχανισμός.

Για όσους, ίσως βιαστούν να εξάγουν συμπεράσματα, καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουμε πως οι συγκεκριμένες πρακτικές – τακτικές, αποτελούν έργο και είναι αποτέλεσμα προσωπικών αποφάσεων των ιμάμηδων και δεν είναι πρόβλημα που δημιουργεί το Ισλάμ ως θρησκεία.



Είναι πρόβλημα που πηγάζει από την τάση του Ισλάμ να «αποδίδει» κοσμικές εξουσίες στους εκπροσώπους του. Δηλαδή, είναι πρόβλημα προσωπικότητας των ιμάμηδων που επιζητούν μία «προκαταβολή» από τον μέλλοντα παράδεισο… Η Άγκυρα, σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται ιδιαιτέρως πρόθυμη να καταβάλει αυτή την προκαταβολή, ακόμη και σε μορφή μηνιαίου «επιδόματος» εφ’ όρου ζωής…, αρκεί ο ιμάμης να δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις που επιζητά η Άγκυρα. Δηλαδή, να προπαγανδίζει υπέρ της Τουρκίας μέσω του… Κορανίου!!!



Τζαμιά: Χώροι εκτέλεσης προσευχών ή… κάτι άλλο;



Όμως, οι «διδαχές» του εκτουρκισμού γίνονται μέσα στα τζαμιά, τα οποία λειτουργούν ως γενικότερος πόλος έλξης των μουσουλμανικών κοινωνιών, αφού από τους μιναρέδες οι ιμάμηδες προσεύχονται και καλούν σε προσευχή και τους υπόλοιπους μουσουλμάνους, αλλά και μέσα στα τζαμιά, από το βήμα του θρησκευτικού λειτουργού, οι ιμάμηδες παρακινούν τους πιστούς Έλληνες μουσουλμάνους να αγκαλιάσουν την «μητέρα πατρίδα» που μεριμνά γι αυτούς και για τα δικαιώματά τους…! Βέβαια, ακολουθώντας την γραμμή της Άγκυρας (που βασίζεται σε τραγικά λάθη Ελληνικών πολιτικών επιλογών του παρελθόντος) οι ιμάμηδες ξεχνούν την σημερινή πραγματικότητα, αλλά αυτό είναι «ψιλά γράμματα» μπροστά στον σκοπό της συνένωσης με την Τουρκία…



Επί χρόνια και κάτω από την ένοχη ανοχή της Ελληνικής Πολιτείας (των Ελληνικών κυβερνήσεων και των αρμοδίων υπηρεσιών), στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης χτίζονται συνεχώς τζαμιά, με το αιτιολογικό της επιδιόρθωσης. Παραβιάζοντας τις άδειες που εκδίδουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και κάτω από την ανοχή των αστυνομικών υπηρεσιών και των τοπικών αρχών (νομαρχίες, δημαρχίες, βουλευτές), με συστηματικό τρόπο η Άγκυρα έχει διοχετεύσει τεράστια ποσά στην ανέγερση ΝΕΩΝ τζαμιών. (Βέβαια, δεν θα τολμήσω να κάνω οποιαδήποτε σύγκριση με την ανέγερση ορθόδοξων χριστιανικών εκκλησιών στην Τουρκία, αφού εμείς (σύμφωνα με τα λεγόμενα των ίδιων των ιμάμηδων) είμαστε εκείνοι που καταπατάμε τις θρησκευτικές ελευθερίες των μουσουλμάνων της Θράκης…!)



Αυτά τα νεοαναγειρόμενα τζαμιά, λοιπόν, που ξεφυτρώνουν συνεχώς, έχουν κάποια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τα τζαμιά του παρελθόντος. Όχι, δεν είναι το τεράστιο ύψος τους, ούτε η χλιδή (χαλιά κλπ) στους εσωτερικούς τους χώρους. Ούτε ότι απασχολούν (συνήθως) περισσότερους από έναν ιμάμηδες. Η ιδιαιτερότητα των σύγχρονων τζαμιών είναι πως ΟΛΑ έχουν υπόγειο μεγάλων διαστάσεων (συνήθως ίσων διαστάσεων με την συνολική επιφάνεια δόμησης που πάντα ξεπερνάει τα 300 τ.μ. εμβαδόν)… Κανονικό υπόγειο και όχι ημι-υπόγειο χώρο. Δηλαδή, χώρους που δεν υπάρχει οπτική πρόσβαση από έξω στο εσωτερικό τους.



Γιατί λοιπόν χτίζονται αυτά τα υπόγεια; Τι μπορούν να κρύβουν από «αδιάκριτα» μάτια; Μήπως αποθήκες οπλισμού; Μήπως αποθήκες τροφίμων; Ή μήπως λειτουργούν σαν χώροι καταφυγίου σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης; Τα τζαμιά, σαν κτίρια είναι αρκετά μεγάλα και οι μιναρέδες τους τα κάνουν ευδιάκριτα από μεγάλες αποστάσεις…



Δεν θα ρωτήσω εάν με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο θα μπορούσε η πολιτεία να πραγματοποιήσει αιφνιδιαστικούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσει το ακριβές περιεχόμενο των χώρων αυτών. Θα ρωτήσω γιατί δεν το έχει πράξει μέχρι αυτή τη στιγμή… Και μάλιστα, όταν υπάρχει έντονη η φημολογία της ύπαρξης στρατιωτικού υλικού – οπλισμού σε χέρια τουρκοφρόνων, όπως με είχε διαβεβαιώσει πρώην στέλεχος της ΕΥΠ, λέγοντάς μου χαρακτηριστικά: «αυτό είναι παλιά υπόθεση…»!



Έχοντας ακούσει όλα όσα ο Κύπριος φίλος μου εξιστόρησε για την «κινητικότητα», τις πρακτικές και τις τακτικές των τουρκοκυπρίων πριν την εισβολή στην Κύπρο, διαπιστώνω πως η Θράκη σήμερα βιώνει την συνταγή της Κύπρου, εμπλουτισμένη και με τους σχεδιασμούς των μουσουλμάνων στο Κόσοβο. Και αναρωτιέμαι: Ένας Έλληνας δεν μπορεί να βρεθεί, εκεί στα ψηλά πολιτικά αξιώματα, που να θέσει ένα οριστικό τέρμα στον υποβόσκοντα εφιάλτη; Ένας Έλληνας δεν μπορεί να βρεθεί που να στυλώσει το ανάστημά του απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό και να φροντίσει να ξεβρωμίσει την Θράκη από πρακτοράκια και παράσιτα που απεργάζονται μία σύγκρουση στο τέλος της οποίας κανείς δεν θα είναι υπερήφανος;



Κύριοι πολιτικοί, τοπικοί άρχοντες και λοιποί κρατικοί υπάλληλοι, πότε θα αναλάβετε την πραγματική σας ευθύνη, που είναι η ευημερία και η προστασία του ίδιου του κράτους και των πολιτών του; Αν δεν μπορείτε, τουλάχιστον παραμερίστε και αφήστε άλλους να αναλάβουν όλα εσείς δεν τολμάτε. Σας έχουμε δει να προσκυνάτε τους «πασάδες» της Τουρκίας, ακόμη μέσα και σε τζαμιά. Σας έχουμε δει να τρέχετε να φωτογραφηθείτε μαζί τους προκειμένου να εισπράξετε ψήφους, χωρίς να γνωρίζουμε τις «υποθήκες» των συμφωνιών σας. Όμως, δεν σας έχουμε δει να ζητάτε ποτέ συγνώμη για όλα εκείνα που δεν κάνατε, ή για όλα τα λάθη που κάνατε και που καταδικάζουν καθημερινά την Θράκη στην απομόνωση και μεθοδικά την οδηγούν στην εγκατάλειψη.



Με ειλικρινή διάθεση και χωρίς να θέλω να κατηγορήσω κανέναν από τους ανεύθυνους ή τους υπεύθυνους (τοπικούς άρχοντες ή διακυβερνώντες των Αθηνών) θα ήθελα απλά να ρωτήσω:

Γιατί;



Πηγή:Αιέν Αριστεύειν

Φόρο στις τράπεζες ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου

Επίθεση κατά των συντηρητικών αλλά και των τραπεζών εξαπέλυσε ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Πολωνία.

Χαρακτήρισε ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας να διαφυλάξει με κάθε κόστος τα εργατικά δικαιώματα και πρόσθεσε ότι είναι κοινωνικά ανεύθυνο να διασώζονται τράπεζες εις βάρος του λαού.



«Οι συντηρητικοί είδαν την κρίση σαν χρυσή ευκαιρία να εξασθενίσουν το κοινωνικό κράτος, να μειώσουν τα εργατικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν μετά από σκληρούς αγώνες. Ευθύνη μας είναι να τα διαφυλάξουμε με κάθε κόστος. Πρέπει να βοηθήσουμε τα εκατομμύρια των άνεργων νέων Ευρωπαίων να βρουν δουλειά, να βοηθήσουμε τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που ζουν στη φτώχεια», τόνισε.



Πρόσθεσε ακόμη πως «το να διασώζουμε τις τράπεζες εις βάρος των φτωχότερων πολιτών δεν είναι μόνον οικονομικά μη βιώσιμο, είναι κοινωνικά και ηθικά απαράδεκτο».



Στα μέτρα που προτείνουν οι σοσιαλιστές για έξοδο από την κρίση ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε την πρότασή του για φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ενώ τάχθηκε και υπέρ των ευρωομολόγων, τα οποία -όπως είπε- μπορούν όχι μόνον να εξυπηρετήσουν δανειακές ανάγκες αλλά να αναδειχθούν και σε αναπτυξιακούς μοχλούς.



Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον χαρακτηρισμό PIGS, που αποδίδεται στα κράτη της Ευρωζώνης με υψηλά ελλείμματα.



"Ανήκω σε μια ομάδα που την αποκαλούν PIGS. Ναι, δεν γνωρίζω αν μοιάζω με γουρούνι, αλλά είμαι κι εγώ ένα από τα γουρούνια (PIGS). Αρχικά που αναφέρονται στην Πορτογαλία, την Ιταλία ή την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Ισπανία", πρόσθεσε, υπερθεματίζοντας την ανάγκη για αλληλεγγύη στην Ευρώπη.



enet.gr

Νέο επαναστατικό τσιπ υπόσχεται γρηγορότερους υπολογιστές!

Mια νέα τεχνολογία κατασκευής επεξεργαστών ηλεκτρονικών υπολογιστών αποκάλυψε η αμερικανική εταιρία πληροφορικής ΙΒΜ, σύμφωνα με την οποία βελτιώνονται μέχρι και δέκα φορές οι δυνατότητες των τωρινών "τσιπ". Η καινοτομική νανο-φωτονική τεχνολογία CMOS Integrated Silicon Nanophotonics, υπόσχεται μικρότερα, ταχύτερα και λιγότερο ενεργοβόρα τσιπ που θα αυξήσουν ανάλογα, τις ικανότητες των μελλοντικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, ιδίως στην κατηγορία "βαρέων βαρών" των υπερ-υπολογιστών. Η νέα τεχνολογία είναι συμβατή με τις υπάρχουσες, άρα δεν απαιτεί νέα εργαλεία και αναστατώσεις στις βιομηχανικές γραμμές παραγωγής, καθώς απαιτούνται απλώς μερικές προσθήκες. Ενοποιεί ηλεκτρονικά και οπτικά εξαρτήματα στην ίδια πλακέτα πυριτίου, επιτρέποντας στα τσιπ των μεγάλων υπολογιστών να επικοινωνούν μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας παλμούς φωτός αντί για ηλεκτρικά σήματα, όπως τα συμβατικά τσιπ, πράγμα που επιτρέπει την περαιτέρω σμίκρυνση των επεξεργαστών. Αυτή η σμίκρυνση, με τη σειρά της, ισοδυναμεί με ενισχυμένη επεξεργαστική ισχύ.



Τα νέα τσιπ, που ενσωματώνουν τις οπτικές επικοινωνίες στο πυρίτιο (τα τρανζίστορ μοιράζονται το ίδιο υπόστρωμα πυριτίου με τις νανοφωτονικές διατάξεις), αποτελούν προϊόν των εργαστηρίων της ΙΒΜ μετά από δεκαετή έρευνα, σύμφωνα με το New Scientist. Έτσι, το ίδιο πυρίτιο που συνιστά τα ηλεκτρικά κυκλώματα και τρανζίστορ, μπορεί πια να χρησιμοποιηθεί, επίσης, για τη μετάδοση και τη μετατροπή φωτονίων μέσα στο τσιπ.



Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στη συνδιάσκεψη SEMICON στο Τόκιο, έγινε στο πλαίσιο του φιλόδοξου προγράμματος Exascale της ΙΒΜ, που έχει ως στόχο την ανάπτυξη μέσα στην επόμενη πενταετία ενός υπερ-υπολογιστή, ο οποίος θα μπορεί να εκτελέσει ένα εκατομμύριο τρισεκατομμύρια υπολογισμούς (δηλαδή ένα Exaflop) ανά δευτερόλεπτο. Ένας τέτοιος υπολογιστής θα είναι περίπου χίλιες φορές ταχύτερος από το σημερινό ταχύτερο μηχάνημα και θα έχει, για πρώτη φορά, σχεδόν την ίδια επεξεργαστική δύναμη με το ανθρώπινο μυαλό.



Πρώτο Θέμα

Από το:

http://tnsite.blogspot.com/2010/12/blog-post_6774.html

Ψηφίζουν και οι... πεθαμένοι;

Περίεργα πράγματα, αλλά κυρίως περίεργοι αριθμοί, παρουσιάζονται στα έγγραφα που αφορούν στις πρόσφατες... καλλικρατικές εκλογές. Εκατομμύρια ευρώ κατασπαταλώνται από το υστέρημα των Ελλήνων, για να προκύψει μια δαιδαλώδης καταγραφή αποτελεσμάτων μέσα από ένα γραφειοκρατικό σύστημα μυστικισμού. Τα συμπεράσματα προβληματίζουν, αφού οι αριθμοί των αποτελεσμάτων... αλλάζουν κάθε εβδομάδα, με μεγάλη ευκολία…



Με βάση τους εκλογικούς καταλόγους του Υπουργείου Εσωτερικών οι Έλληνες εκλογείς είναι 9.809.177



Με βάση τα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών για τις περιφερειακές εκλογές του πρώτου γύρου, οι Έλληνες εκλογείς είναι 9.819.026.



Με βάση τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου, οι Έλληνες εκλογείς είναι 9.823.674 (προσθέτοντας στο συνολικό αριθμό και τις δύο περιφέρειες, που δεν είχαν δεύτερο γύρο).



Μερικές ημέρες μετά το δεύτερο γύρο, το υπουργείο Εσωτερικών άλλαξε (ξανά) τους αριθμούς, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι οι Έλληνες εκλογείς είναι 9.836.724 (όπως φαίνεται στην τέταρτη εικόνα) . Έγινε το θαύμα…



Αντίστοιχες αλλαγές παρατηρούμε και στην Περιφέρεια Αττικής.

2.781.885 είναι οι εκλογείς της Περιφέρειας Αττικής με βάση τους επίσημους εκλογικούς καταλόγους.



Α Αθηνών 485.788

Β Αθηνών 1.390.346

Αττική 431.135

Α Πειραιά 203.592

Β Πειραιά 271.024



Στα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών, οι Έλληνες εκλογείς για την περιφέρεια Αττικής παρουσιάζονται να είναι 2.787.062 την πρώτη Κυριακή, 2.785.480 τη δεύτερη Κυριακή ( όπως φαίνεται στην δεύτερη εικόνα) και μια εβδομάδα μετά 2.792.102. (όπως φαίνεται στην πιο κάτω εικόνα). Άλλο θαύμα…



Σε όλες τις περιφέρειες υπάρχουν ανάλογες διαφορές. Άλλα αποτελέσματα την πρώτη Κυριακή, άλλα τη δεύτερη, άλλα μια εβδομάδα μετά, διαφορετικά στους επίσημους καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι δεν υπάρχουν αναλυτικά τα εκλογικά τμήματα, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό στο υπουργείο Εσωτερικών.



Με τον πιο περίτρανο τρόπο αποδεικνύεται από τις εικόνες που παρατίθενται οι διαφορές, αλλά και η αγωνιώδης προσπάθεια να φαίνονται όλα σωστά.



Ήδη με τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία που υπάρχουν από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι σε κάποια εκλογικά κέντρα οι μετανάστες και οι Ευρωπαίοι εκλογείς να έχουν ψηφίσει και για δημοτικές και για περιφερειακές εκλογές. Λεπτομέρεια μάλλον ότι οι πιο πάνω εκλογείς ψηφίζουν μόνο για δημοτικές.



Δυστυχώς αποδεικνύεται από τις εικόνες που παρατίθενται οι διαφορές η αγωνιώδη προσπάθεια να φαίνονται όλα σωστά.



Δεν θέλουμε να είμαστε καχύποπτοι, αλλά το λιγότερο που μπορούμε να περιμένουμε είναι μια απάντηση από το υπουργείο Εσωτερικών, γιατί… άνθρωποι είμαστε, λάθη γίνονται.







Πηγή:Newsday

Τεστ συναίνεσης υπό το βλέμμα της τρόικας

Συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον Αντ. Σαμαρά εντός του Δεκεμβρίου για να διερευνηθούν οι δυνατότητες συναίνεσης προτείνουν αρκετά κυβερνητικά στελέχη. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι οι τελευταίες τοποθετήσεις του κ. Αντ. Σαμαρά συνιστούν άνοιγμα προς την κυβέρνηση .

Διατεθειμένος να απευθύνει πρόσκληση για συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου είναι ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠαΣοΚ, τα οποία συνδέουν τη συνάντηση με την τροπή των εξελίξεων σε Ευρώπη και Ελλάδα. Η κρισιμότητα της περιόδου συμπίπτει με την έλευση στην Αθήνα του κ. Ντομινίκ Στρος-Καν και του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Ολι Ρεν, οι οποίοι αναμένονται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα και ενδέχεται να μιλήσουν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώπιον ενός ακροατηρίου που θα αποτελείται τουλάχιστον από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ, της ΝΔ και πιθανώς του ΛΑΟΣ.





Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΠαΣοΚ και συνομιλητές του Πρωθυπουργού, ο κ. Γ. Παπανδρέου και οι πολιτικοί συνεργάτες του έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τους όσα έχει πει τις τελευταίες ημέρες ο κ. Αντ.Σαμαράς και έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη ρητορική του και στη διάθεση με την οποία εμφανίστηκε στο βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου την προηγούμενη Δευτέρα. Επισημαίνουν ιδιαίτερα στο ΠαΣοΚ και στην κυβέρνηση, έπειτα από αυτή την ομιλία του κ. Σαμαρά, ότι οι αναφορές του στη συνταγματική αναθεώρηση και οι προτάσεις του για την ανάπτυξη και τις φορολογικές ελαφρύνσεις δεν ήταν ανεδαφικές και ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια βάση συζήτησης για τις προοπτικές της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαιώνεται ότι η αποδοχή της πρότασης για συνταγματική αναθεώρηση από τον κ. Παπανδρέου την αμέσως επόμενη ημέρα δεν ήταν τυχαία, αλλά κυβερνητικό στέλεχος συμπληρώνει:





«Η περίοδος είναι κρίσιμη, αυτό φαίνεται ότι στη ΝΔ το έχουν αντιληφθεί.Το θέμα είναι να υπάρξει μια προσέγγιση με τη ΝΔ στα καυτά ζητήματα των διαρθρωτικών αλλαγών και να δείξει ταυτόχρονα η κυβέρνηση ότι δεν απορρίπτει προτάσεις που μπορεί να αποδειχθούν εποικοδομητικές».





Με βάση αυτά, η άποψη που κυριαρχεί στην κυβέρνηση είναι ότι η συνάντηση Παπανδρέου- Σαμαρά θα πρέπει να γίνει προτού ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Η εκτίμηση αυτή οδηγεί σε μια ημερομηνία το αργότερο γύρω στις 15 Δεκεμβρίου, κατά την οποία ο Πρωθυπουργός θα μπορούσε να καλέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια συνάντηση και συζήτηση.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αναρτήθηκε από KAPISTRI

Σε φιάσκο οδηγείται η πολυδιαφημιζόμενη περιοδεία της Ντόρας Μπακογιάννη στο Νομό Έβρου

• Σε τουριστική επίσκεψη εξελίσσεται, όπως φαίνεται, η περιοδεία της Ντόρας στον Έβρο



• Θα επισκεφθεί μουσεία, εργοστάσια, στρατόπεδα και πιθανόν να αγοράσει μεταξωτά Σουφλίου, ενώ οι συναντήσεις της περιορίζονται μεταξύ «συγγενών και φίλων»



• Από ποιους «έφαγε πόρτα»



Εδώ και πολύ καιρό κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι η επιρροή της Ντόρας στο νομό Έβρου είναι πολύ μεγάλη, θεωρώντας ότι μετά την Κρήτη και την Ευρυτανία ο Έβρος είναι περιοχή «δικιά της», καθώς διατηρεί καλή ομάδα συνεργατών και στελεχών που τη στηρίζουν διαχρονικά.



Έτσι, ως αρχηγός της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» ξεκινά τις περιοδείες της από το νομό Έβρου, και μάλιστα με τριήμερη επίσκεψη, με στόχο να δει τους ανθρώπους της και να ενισχύσει το ρεύμα, που ήδη θεωρείται καλό από την ίδια, για την ίδια.



Το επίσημο πρόγραμμα όμως δείχνει ακριβώς το αντίθετο γιατί παρά τις προσπάθειες των τοπικών στελεχών της να γεμίσουν το πρόγραμμα της τριήμερης περιοδείας της Ντόρας στον Έβρο, δεν κατάφεραν να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα αφού πολλοί τοπικοί φορείς και τοπικοί παράγοντες αρνήθηκαν να συναντηθούν μαζί της...»



Συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Βαγγέλης Λαμπάκης αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί της. Έτσι η Ντόρα Μπακογιάννη θα αρκεστεί σε προσωπικές συναντήσεις με στελέχη του κόμματός της από Έβρο και Ροδόπη, σε συνάντηση με τον απερχόμενο Νομάρχη κ. Ζαμπουνίδη,που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και θα επισκεφθεί το Επιμελητήριο Έβρου όπου θα συναντηθεί με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών Έβρου και τον Εμπορικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης.



Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις με τους επαγγελματίες και τους εμπόρους η πλειοψηφία των μελών δεν θα παρευρεθεί. Η Ντόρα θα επισκεφθεί επίσης το Εθνολογικό Μουσείο.



Σχετικά με την περιοδεία της στο Νομό, η επίσκεψή της στις Φέρες ακυρώθηκε γιατί κανένας τοπικός παράγοντας δεν δέχτηκε να την υποδεχθεί και να περιοδεύσει μαζί της.

Έτσι θα αρκεστεί σε επίσκεψη στο Τελωνείο των Κήπων όπου θα συναντηθεί με το κλιμάκιο της FRONTEX και τους αστυνομικούς που υπηρετούν στο τελωνείο.



Στο Σουφλί τόσο η νυν όσο και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος δεν θα συναντηθούν μαζί της, ενώ με κανέναν από τους τοπικούς φορείς δεν έχει προγραμματισθεί συνάντηση. Έτσι θα αρκεστεί σε επίσκεψη μονάδας παραγωγής μεταξιού, ιδιοκτησίας συγγενικού προσώπου τοπικού στελέχους της.



Στο Διδυμότειχο δεν θα πάει αφού και εκεί τόσο ο νυν όσο και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος, αλλά και εκπρόσωποι τοπικών φορέων απέφυγαν να συναντηθούν μαζί της.



Στην Ορεστιάδα θα επισκεφθεί το δημαρχείο, αλλά παραμένει άγνωστο αν θα βρίσκεται εκεί ο Δήμαρχος κ. Μουζάς, και μετά θα έχει συνάντηση με το Εργατικό Κέντρο του οποίου ο πρόεδρος είναι δικός της, και θα επισκεφθεί το εργοστάσιο Ζάχαρης.

Μετά θα πάει στο Τρίγωνο όπου θα επισκεφθεί το στρατόπεδο της Πλάτης και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον δικό της Δήμαρχο του καταργημένου Δήμου Κυπρίνου, που συνενώθηκε με την Ορεστιάδα.



Αυτό είναι το τριήμερο πρόγραμμα της Ντόρας Μπακογιάννη στον Έβρο.



Τρεις ημέρες η Ντόρα Μπακογιάννη στο νομό Έβρου:



Καμία συνάντηση με αυτοδιοικητικά στελέχη, εκτός του απερχόμενου Νομάρχη και του απερχόμενου Δημάρχου του καταργημένου Δήμου Κυπρίνου.



Καμία συνάντηση, σε έναν αγροτικό νομό, με εκπροσώπους αγροτών.



Καμία συνάντηση με συνδικαλιστικούς φορείς, εκτός του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας.



Καμία συνάντηση με απολυμένους εργοστασίων.



Καμία συνάντηση με κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς.



Καμία συνάντηση με τους Φορείς Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δάσους Δαδιάς.



Καμία συνάντηση με τους Μητροπολίτες Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου.

Α ξεχάσαμε θα την μαλώσει ο Ιλχάν.



Ντόρα καλή διαμονή στον Έβρο και σου αφιερώνουμε το τουριστικό σλόγκαν της Νομαρχίας Έβρου:



Γνώρισε τον Έβρο και τις ομορφιές του!

Νομός Έβρου: Εύκολα έρχεσαι... Δύσκολα φεύγεις!

Έλα στον Έβρο... Ζήσε στα όρια σου!



Πηγή:Alexandroupoli Online

Πιέζει η Ε.Ε. για καθαρότερο αέρα

Και η Ελλάδα μέσα στις χώρες που δεν έχουν συμμορφωθεί



Με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο απειλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εννέα κράτη μέλη της Ε.Ε. που φαίνεται να μην έχουν συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία στον τομέα της ποιότητας του αέρα. Ο λόγος για τις Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Φινλανδία, Ουγγαρία,... Λουξεμβούργο, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία και φυσικά Ελλάδα.



Τα συγκεκριμένα κράτη μέλη παρέλειψαν να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή την ενσωμάτωση της αντίστοιχης ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην εθνική τους νομοθεσία και γι’ αυτό το λόγο, έπειτα από σύσταση του Επιτρόπου περιβάλλοντος κ. Γιάνες Ποτότσνεκ, τους αποστέλλεται σχετική επιστολή. Αν τα εμπλεκόμενα μέλη αποτύχουν να συμμορφωθούν εντός δύο μηνών, θα παραπεμφθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.



Σύμφωνα με την οδηγία 2008/50/ΕΚ που αναθεωρεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, τα κράτη μέλη όφειλαν να μεριμνήσουν για τη μεταφορά της στο εθνικό δίκαιο πριν από τις 11 Ιουνίου 2010.



Πηγή:Άρμα Πολιτών

Jumo:νέο κοινωνικό δίκτυο από τον συνιδρυτή του Facebook

Τώρα πλέον ο καθένας μπορεί να συνδεθεί με όλα τα αγαπημένα του κοινωνικά δίκτυα, καθώς ο συνιδρυτής του Facebook Chris Hughes παρουσίασε το πολυσυζητημένο κοινωνικό δίκτυο Jumo. Ο Hughes, που εγκατέλειψε την ομάδα του Facebook το 2007 για να γίνει υπεύθυνος της ηλεκτρονικής προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου Obama, παρουσίασε το Jumo τον προηγούμενο Μάρτιο. Τότε το Jumo ήταν απλά μια ιστοσελίδα η οποία περιλάμβανε ένα ερωτηματολόγιο για τον επισκέπτη του τύπου “πως θα ονομάζατε τη κόρη σας αν γεννιόταν αύριο” ή “πιστεύετε ότι ο κόσμος γίνεται καλύτερος ή χειρότερος;” Παράλληλα με την απάντηση στην ερώτηση υπήρχε η δυνατότητα αποστολής της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του επισκέπτη ώστε να μπορεί να λάβει επιπλέον πληροφορίες όταν ήταν διαθέσιμες.



Μόλις εντοπίσαμε τον ιστότοπο, πεςριμέναμε ανυπόμονοι να δούμε τι θα αποκάλυπτε ο Hughes. Θα είχε ο ιστότοπος το αναμενόμενο αποτέλεσμα; Να συνενώσει όλους τους ενδιαφερόμενους για τα κοινωνικά δίκτυα; Και ακόμη πως θα φαινόταν οπτικά; Θα ήταν εύκολο στη χρήση;



Πριν από μερικούς μήνες, πήραμε ακόμη μια γεύση όταν ο Hughes μίλησε στη συνάντηση “Mashable & 92Y Social Good Summit” που έγινε στη Νέα Υόρκη, για την έμπνευση πίσω από το Jumo - πως, μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου 2010 στην Αιτή, είδε ανθρώπους να σπεύδουν να βοηθήσουν καθώς και τη μεγάλη συμμετοχή της “ηλεκτρονικής” κοινότητας.



Είδε επίσης ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν είναι αρκετές. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να θυσιάσουν την καλοπέρασή τους για το σκοπό στον οποίο πιστεύουν. Και εδώ έρχεται να συνεισφέρει το Jumo. Σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν, ακολουθήσουν και υποστηρίξουν ό,τι είναι σημαντικό για τον καθένα - επιλέγοντας τη σχετική ενότητα - , και με 3.500 οργανισμούς να συμμετέχουν με την έναρξη λειτουργίας, οι μελλοντικοί φιλάνθρωποι σίγουρα θα ρουν κάτι που τους ενδιαφέρει. (Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το Ping της Apple περιλάμβανε 2.000 καλλιτέχνες μόλις δυο μήνες μετά από την εμφάνισή του.)



Στην πραγματικότητα πρόκειται για κάτι που μοιάζει πολύ με το Facebook. Μόλις συνδεθούμε με χρήση του Facebook Connect, το οποίο μας επιτρέπει να βρούμε εύκολα τους φίλους μας, μπορούμε να αρχίσουμε την περιήγηση σε κάποιο ενδιαφέροντα τομέα. “Αποτελεί έναν τρόπο για να πάρουμε μια ιδέα του ποιος είναι ο συνομιλητής μας, τι τον ενδιαφέρει και τι είναι σημαντικό γι’ αυτόν,” μας λέει ο Hughes. “Είναι ένα πρώτο βήμα για να δούμε τα ενδιαφέροντα των επισκεπτών.”



Κάθε ενότητα συνοδεύεται από μια σελίδα την οποία μπορεί κάποιος να ακολουθήσει, επιτρέποντας έτσι την ανακάλυψη και άλλων συνεργατών-οργανισμών με την πάροδο του χρόνου. Αφού επιλεγεί μια ενότητα ο χρήστης μπορεί είτε να εμβαθύνει περισσότερο σε αυτήν ή να προχωρήσει στα σχετιζόμενα “projects”. Μπορεί ακόμη να αναζητήσει “projects” με γεωγραφικά κριτήρια. Αφού επιλεγεί το σχετικό “project”, πατώντας “Done” μετφερόμαστε στην κεντρική σελίδα η οποία είναι παρόμοια με εκείνη του Facebook.









“Σκοπός μας είναι να το κάνουμε όσο πιο εύκολο και φιλικό προς το χρήστη είναι δυνατόν, ώστε να μπορεί πολύ εύκολα να βρει αυτό που τον ενδιαφέρει” δηλώνει ο Hughes. Ο ιστότοπος διαθέτει και κουμπί “Like” όπως το Facebook. Με αυτό τον τρόπο ο κάθε χρήστης μοιράζεται τα ενδιαφέροντά του με του υπόλοιπους φίλους του.

Σύμφωνα πάντα με το Hughes “όλα προσανατολίζονται στην απάντηση της ερώτησης : Τι ενδιαφέρει τον <τάδε>;”



Τα “projects” μοιάζουν πολύ με τις fan pages του Facebook με την ουσιώδη διαφορά ότι προσανατολίζονται προς ομάδες ατόμων αντί να είναι προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμβαίνει στο Facebook. Το Jumo είναι μια πλατφόρμα μέσω της οποίας μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί για κάποιο οργανισμό και μετά να συμμετέχει ενεργά.



“Πιστεύω ότι όταν κάποιος πατήσει “like” σε κάποιον οργανισμό, ή ακολουθήσει τη δράση του μέσω π.χ. Twitter, έχει κάνει το πρώτο βήμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Δεν σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν προσωπική ζωή. Κάθε άλλο. Απλά υπάρχουν τόσοι άνθρωποι εκεί έξω που εργάζονται επάνω σε κάποιο αντικείμενο, και το Jumo αποτελεί ένα τρόπο να τους γνωρίσουμε και (γιατί όχι;) να συνεργαστούμε μαζί τους.” καταλήγει ο Hughes.



http://www.dailytech.gr

NASA: Διευρύνεται ο ορισμός της ζωής με το νεο εξωγήινο (;) βακτήριο!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ NASA ΜΕΣΩ LIVE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ NASA



Ρίγη ενθουσιασμού και έξαψης δημιούργησε στην... επιστημονική κοινότητα -και όχι μόνο- η επιβεβαίωση από την πλευρά της NASA των φημών ότι βρέθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας οργανισμός που τρέφεται με αρσενικό ένα χημικό θανατηφόρο για όλα τα γνωστά είδη ζωής. Η ερευνα που θα αποκαλύπτει αυτά τα στοιχεία θα δημοσιευθεί την επόμενη βδομάδα στο περιοδικό Science Express.



Στην Καλιφόρνια ίχνος εξωγήινης ζωής ή πρωτογονο απομεινάρι γήινης ζωής που το DNA του αποτελείται από χημικά; Και στις δύο περιπτώσεις η ανακάλυψη είναι τρομαχτικών διαστάσεων! Εως σήμερα η ζωή οριζόταν από τα : άνθρακας, υδρογόνο, άζωτο, οξυγόνο, φώσφορος και θείο, mε το οξυγόνο να είναι αναπόσπαστο κομμάτι καθε μορφής ζωής.



Από σήμερα όμως οι ανθρωπότητα γνωρίζει πλέον ότι η ζωή μπορεί να δημιουργηθεί και να εξελιχθεί χωρίς οξυγόνο. Ο συγκεκριμένος οργανισμός συλλέγει φώσφορο και το μετασχηματίζει σε αρσενικό και έτσι εξελίσεται και αναπαράγεται! Τρέφει το DNA του με αρσενικό, ένα στοιχείο που θεωρείται δηλητηριώδες για σχεδόν όλες τις μορφές ζωής! Αυτή η ανακάλυψη θα αναγκάσει τους επιστήμονες να αναθεωρήσουν όλα τα βιβλία Βιολογίας που υπάρχουν αλλά και άλλων εξειδικευμένων κλάδων όπως η εξέλιξη της Γης και η ζωή επάνω της, η οργανική χημεία, οι βιογεωχημικοί κύκλοι, ο μετριασμός των ασθενειών και της έρευνας του γήινου συστήματος.



Αναμενεται να επηρεάσει μακροχρόνια και την ιατρική. Ακόμα και οι διαστημικές αποστολές στο διάστημα που έκανε ως τώρα η ανθρωπότητα ήταν βασισμένες στη θεωρία ότι χωρίς οξυγόνο ή φώσφορο ή ανθρακα δεν γίνεται να υπαρξει ζωή. Επομένως υπό το νέο φως των αποκαλύψεων, όλες οι διαστημικές αποστολές που έγιναν με σκόπό την ανίχνευση εξωγήινης ζωής, θεωρούνται πλέον περιορισμένης αξιοπιστίας όσον αφορά τα ευρυματα τους, αφού γίνονταν βασισμένες στην έννοια της ζωής όπως την ξέραμε μέχρι τώρα. Ενας τέτοιος οργανισμός δεν θα μπορούσε ποτέ να ανακαλυφθεί από αυτές τις διαστημικές αποστολές.



Οι υποψίες ότι μπορεί να υπάρχουν εξωγήινες μορφές που μόνο και με την επαφή τους με εμάς θα είναι θανατηφόρες, τώρα αρχίζουν και περνουν σάρκα και οστά. Επίσης όπως ακριβώς διευρύνθηκαν τα γνωστά όρια της ζωής σήμερα, μπορεί να διευρυνθούν ξανά σε εντελώς άγνωστα πεδία για άλλη μια φορά.



Πηγή:anTii

Έλληνες, Οικονομία και Kατάθλιψη!...

Του Καθηγητή ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ



Στην ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ως μία δραματική μορφή ψυχοπαθολογίας είχα αναφερθεί με δημοσίευμα μου στα blogs πριν υπογραφεί το περιβόητο ΜΝΗΜΟΝΙΟ! Πρόσφατες, όμως, αναφορές στο γεγονός ότι χάνουμε το αίσθημα της ΕΛΠΙΔΑΣ και παρατηρείται δραματική αύξηση των αυτοκτονιών καθώς στερεώνεται η παρουσία της τρόικα και βαθαίνει η οικονομική κρίση στης Ελλάδα σπρώχνοντας στην απελπισία αμέτρητους Έλληνες με αναγκάζουν να αναφερθώ και πάλι σήμερα στο διαχρονικό θέμα της ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ... (διαβάζω ότι σε έρευνα που εκπονεί η Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας φαίνεται ότι τουλάχιστον επτά στους δέκα Έλληνες βρίσκονται στα όρια της κατάθλιψης, ενώ το πρόβλημα είναι πιο έντονο στα άτομα που βιώνουν ανεργία ή μειώνεται δραματικά ο μισθός τους.)



Σύμφωνα με κάποιες προγνωστικές προβολές για τις αιτίες θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το 2020 η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ θα φτάσει στην δεύτερη θέση ανάμεσα στις 5 κυρίαρχες αιτίες θανάτου διεθνώς (την πρώτη θέση θα έχουν οι ισχαιμικές καρδιοπάθειες, την τρίτη τα τροχαία ατυχήματα, την τέταρτη τα εγκεφαλικά και την Πέμπτη η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια!)



Η κατάθλιψη εμφανίζεται σε μια πρώτη, επιπόλαια εξέταση ως μια διογκωμένη κατάσταση του αισθήματος της κοινής λύπης. Εκφράζοντας τα υποκειμενικά του συναισθήματα σε τρίτους, το άτομο που αρχίζει να βυθίζεται στον αδυσώπητο κόσμο της κατάθλιψης χρησιμοποιεί το λεξιλόγιο, τις εκφράσεις κάθε ατόμου που διέρχεται μια κρίση οδύνης, λύπης ή μελαγχολίας. Σε αντίθεση όμως, με την περίπτωση της συνηθισμένης και παροδικής θλίψης και μελαγχολίας, που όλοι μας κατά καιρούς περνάμε, στην περίπτωση της κατάθλιψης η συμπτωματολογία ενέχει τον καθοριστικό χαρακτήρα του βαθμιαίου, αλλά σαφέστατου, εκφυλισμού προς το χειρότερο.



Συναισθηματικά το άτομο καθώς βυθίζεται στην κατάθλιψη δηλώνει τη σταδιακή απώλεια κοινών συναισθημάτων που καλύπτουν το φάσμα από το ενδιαφέρον για γνωστούς και φίλους μέχρι και την αγάπη για οικείους, τον έρωτα για το ταίρι του. Ταυτόχρονα το άτομο χάνει την αίσθηση του χιούμορ και συχνά, χωρίς προφανείς αιτίες, ξεσπά σε κλάμα. Καθώς η κατάσταση χειροτερεύει το άτομο αδυνατεί, ακόμη και όταν συντρέχουν λόγοι, να κλάψει.



Πάσχοντας από κατάθλιψη το άτομο αποζητά καταστάσεις εξάρτησης και, βαθμιαία γίνεται παθητικό αποφεύγοντας έτσι τις ευθύνες που συνοδεύουν το ρόλο κάθε ώριμου ατόμου. Συγκεκριμένα, το άτομο εγκαταλείπει την οικογένεια, τους φίλους, τις κοινωνικές δραστηριότητες, τα επαγγελματικά του ενδιαφέροντα, κλείνεται στον εαυτό του και στο βουβό δράμα της καταθλιπτικής μελαγχολίας του. Με το πέρασμα του χρόνου το άτομο φτάνει στο σημείο όπου αδυνατεί – ή δεν βρίσκει μέσα του την ενέργεια – να ολοκληρώσει συνηθισμένες πράξεις και ασχολίες, πλύσιμο, ντύσιμο, μαγείρεμα. Με λίγα λόγια, το άτομο καταντάει ένα άβουλο όν, κλείνεται στο καβούκι του και παύει να έχει οποιοδήποτε ενδιαφέρον για τον εαυτό του και τους γύρω του.



Ψυχοδυναμικά η κατάθλιψη ερμηνεύεται ως περίπτωση εσωτερίκευσης κάποιας αποτυχίας στην οποία το ΕΓΩ του ατόμου ταυτίζεται με το χαμένο αντικείμενο, άτομο ή κατάσταση. Στη Φροϋδική θεωρία υποτίθεται ότι σε μια κατάσταση ερωτικής απογοήτευσης, το πρόσωπο που πληγώνει το άτομο ενσωματώνεται στο ΕΓΩ του, ταυτίζεται συμβολικά με αυτό, και κατά συνέπεια η διάσπαση της προσωπικότητας του ατόμου (με τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της κατάθλιψης) αποτελεί για το άτομο την πρέπουσα τιμωρία για το ένοχο πρόσωπο.



Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ της συνηθισμένης θλίψης ή λύπης που έρχεται ως λογικό επακόλουθό μιας οποιοσδήποτε ερωτικής απογοήτευσης και της κατάθλιψης έγκειται, ψυχαναλυτικά, στο γεγονός ότι ο καθένας αφού θρηνήσεις τη συγκεκριμένη απογοήτευση θα ξεχάσει το συγκεκριμένο πρόσωπο που τον πλήγωσε και θα αναζητήσει νέες χαρές σε άλλα πρόσωπα.



Οι συμπεριφοριστικές θεωρίες διατείνονται ότι μερικά άτομα δεν δημιουργούν στην παιδική τους ηλικία τις απαιτούμενες βάσεις στις δομές της προσωπικότητάς τους δηλαδή υγιείς μηχανισμούς αυτοεκτίμησης και διακατέχονται από έντονη ανασφάλεια και αβεβαιότητα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Ένα συγκλονιστικό συναισθηματικό επεισόδιο, μια απώλεια ή αποτυχία που θα βυθίσει τον καθένας μας σε θλίψη, οδηγεί τα άτομα αυτά σε απόγνωση και κατάθλιψη με συνέπεια τον αποσυντονισμό των δομών της προσωπικότητάς τους..



Σύγχρονες βιοχημικές έρευνες και μελέτες αποσκοπώντας στην εδραίωση κάποιας οργανικής αιτίας για το φαινόμενο της κατάθλιψης έχουν στοιχειοθετήσει τη συσχέτιση υπέρμετρης ποσότητας κορτιζόνης στο αίμα ή τις διαταραχές στο μεταβολισμό σοδίου και ποτασσίου με την παρουσία κατάθλιψης και καταθλιπτικής μελαγχολίας. Ταυτόχρονα οι χημικές έρευνες ελέγχουν και το ρόλο που διαδραματίζει η κληρονομικότητα στην εδραίωση της προδιάθεσης μερικών ατόμων, για δημιουργία καταθλιπτικών ψυχολογικών καταστάσεων.



Η ραγδαία πρόοδος της βιοχημείας και η ανάπτυξη ψυχοφαρμάκων, παρέχει ελπιδοφόρα αποτελέσματα στις περιπτώσεις καταθλιπτικών περιστατικών που κάποτε θεωρούσαμε ανίατα καθώς όχι μόνο αδρανοποιούσαν το άτομο αλλά το οδηγούσαν και στην αυτοαναίρεση! Τα αποτελέσματα είναι ακόμη καλύτερα όταν η ιατροφαρμακευτική αγωγή συνδυάζεται και με την κατάλληλη ψυχοθεραπευτική υποστήριξη.



Στην εποχή μας η κατάθλιψη, την οποία στην αρχαιότητα είχαν χαρακτηρίσει ως κατάρα των θεών, εφόσον διαγνωσθεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί με τα κατάλληλα ψυχοφάρμακα και ψυχοθεραπευτική αγωγή υποστήριξης επιτρέπει στο άτομο να παραμείνει περιπατητικό, να λειτουργήσει μέσα και γύρω από το σπίτι του χωρίς να χρειαστεί εισαγωγή σε ψυχιατρική-νευρολογική κλινική. Από πρόσφατες σχετικές μάλιστα έρευνες πιστοποιείται και συνάγεται το συμπέρασμα ότι η φαρμακευτική και ψυχοθεραπευτική αγωγή που παρέχεται εκτός κλινικής προφυλάσσει το άτομο και από τα γνωστά σύνδρομα «ιδρυματοποίησης» που δημιουργούν, σχεδόν κατά κανόνα, οι συνθήκες ζωής και το περιβάλλον των κλασικών ψυχιατρικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων.



Δεδομένου ότι το άτομο που βυθίζεται στην κατάθλιψη συχνά προβαίνει στην πράξη αυτοαναίρεσης (αυτοκτονίας), κλείνοντας θα επισημάνω τις γοργά αυξανόμενες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ήδη μεγάλος αριθμός Ελλήνων, που μπορεί να λειτουργήσουν επιβαρυντικά στον ψυχισμό μας και θα παροτρύνω τα άτομα, ή εφόσον αυτά αδυνατούν, τους συγγενείς, να προστρέξουν σε αναζήτηση ψυχολογικής και ψυχιατρικής βοήθειας όταν αντιληφθούν ότι η συμπτωματολογία που περιληπτικά περιέγραψα παραπάνω τους αφορά.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Μόνον πολεμικά πλοία θα φτιάχνει πλέον ο Σκαραμαγκάς

Τέλος οι ναυπηγήσεις και επισκευές συμβατικών («μη πολεμικών») πλοίων για το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά, επιτάσσει η Κομισιόν!Μετά απο μακρά διαμάχη για παράνομες επιδοτήσεις 539 εκατ. ευρώ, που έπρεπε να επιστραφούν εντόκως από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (Ελληνικά Ναυπηγεία-ΕΝ Α.Ε.) στο ελληνικό Δημόσιο, η Κομισιόν, συμφώνησε «για να μην κινδυνεύσουν οι στρατιωτικές δραστηριότητες της ΕΝΑΕ», να παραιτηθεί απο την διεκδίκηση επιστροφής του προστίμου υπο τους εξής όρους:

α) Να μην ασκήσει η ΕΝΑΕ καμία «μη στρατιωτική» δραστηριότητα στα επόμενα 15 χρόνια, δηλαδή να κατασκευάζει και να επισκευάζει μόνον πολεμικά πλοία.

β) Να εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις που της έχουν παραχωρηθεί και δεν είναι αναγκαία για τις στρατιωτικές της δραστηριότητες.



γ) Να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία που δεν σχετίζονται με ναυπηγήσεις πολεμικών πλοίων. Το ποσόν που θα εισπράξει ο Σκαραμαγκάς, θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στην επιστροφή ασυμβίβαστων ενισχύσεων.



δ) Ελλάδα και ΕΝΑΕ να εγκαταλείψουν σειρά εγγυήσεων τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κρίνει ασυμβίβαστες με απόφαση του 2008.



και ε) η Ελλάδα να υποβάλλει κάθε χρόνο έκθεση ότι τηρείται η συμφωνία.



Η Κομισιόν είχε προσφύγει (Απρίλιος 2010) στο Ευρωδικαστήριο, γιατί η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις της Επιτροπής που είχε κρίνει τις επιδοτήσεις ασυμβίβαστες με την εσωτερική αγορά, γιατί η χώρα μας δεν σεβάστηκε τους όρους (αποφάσεις του 1997 και του 2002) για την κοινοτική έγκριση των ενισχύσεων αναδιάρθρωσης και για το κλείσιμο επιχείρησης.

Ως πρόσθετες ασυμβίβαστες ενισχύσεις είχαν κριθεί και σειρά δανείων και εγγυήσεων που χορηγήθηκαν στην ΕΝΑΕ από το Δημόσιο και την τότε κρατική ΕΤΒΑ χωρίς να καταγγελθούν όπως είχε ζητηθεί.

Μετά απο 15 χρόνια η Επιτροπή θα εξετάσει τη σκοπιμότητα ανάκλησης της προσφυγής.



Η Ιστορία του Ναυπηγείου



Η πώληση του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας, του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά, στην Abu Dhabi Mar τον περασμένο Μάρτιο, την αναπτυσσόμενη ναυπηγική εταιρεία του Αμπού Ντάμπι, του ισχυρότερου αραβικού Εμιράτου, ήταν η τελευταία περιπέτεια του Ροβινσώνα Κρούσου της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, που έχει περάσει απο 7 θάλασσες και πέντες ωκεανούς απο την ημέρα που ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 50, απο τον Σταύρο Νιάρχο.



Το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά κατέληξε τελικά στα χέρια της Abu Dhabi Mar (ADM) στην οποία πωλήθηκε απο την ιδιοκτήτρια γερμανική ThyssenKrupp Marine Systems (“TKMS”). Η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε την πρόταση για εξαγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στο νέο κοινοπρακτικό σχήμα όπου θα ηγείται η ADM κατέχοντας ποσοστό 75,1% του μετοχικού κεφαλαίου του Σκαραμαγκά ενώ η ThyssenKrupp Marine Systems θα κατέχει το 24,9%.



Η Abu Dhabi Mar είναι σχετικά νέα εταιρεία αλλά με σημαντικές εξαγορές και συνεργασίες και μεγάλες φιλοδοξίες. Διαθέτει μεγάλη ναυπηγική μονάδα στο Εμιράτο με 750 εργαζόμενους και με προβλήτα-κλίνη 550 μέτρων κατασκευής σε έκταση 172 στρεμμάτων, αλλά και ναυπηγείο στη Γαλλία το CMN Yahts στο Χερβούργο της Νορμανδίας, μονάδα με 480 εργαζόμενους σε έκταση 110 στρεμμάτων.



Η μεγάλη δύναμη της εταιρείας, είναι η στρατηγική συμμαχία που έκανε με την ThyssenKrupp τον Οκτώβριο του 2009 και την οποία υπέγραψε το αφεντικό της Abu Dhabi Mar, ο Αχμάντ Νταρβίς αλ Μαράρ, μέλος της βασιλικής οικογένειας του Εμιράτου. Η συμφωνία προβλέπει συνεργασία για τη δημιουργία ενός «υπερ-σχήματος» με ειδίκευση γτις μεγάλες θαλαμηγούς αλλά και σε άλλες κατασκευές και με κοινές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Οι γερμανοί θα κρατήσουν για τον εαυτό τους το κομμάτι της προηγμένης τεχνολογίας στις στρατιωτικές κατασκευές και οι άραβες τη διοίκηση μέσω της οποίας θα αποκτήσουν εμπειρία, γνώσεις και κύρος ώστε αργότερα, να αυτονομηθούν.



Στο πλάισιο της συμφωνίας οι άραβες εξαγόρασαν απο την ThyssenKrupp και το ναυπηγείο Nobiskrug στη Γερμανία που είναι και το καμάρι τους μέχρι στιγμής αφού μπορούν να κατασκευάζουν μεγάλες θαλαμηγούς (mega yachts) μήκους 200 μέτρων. Το ναυπηγείο έχει δύο μεγάλες κλίνες κατασκευής με 550 εργαζόμενους σε μιά τεράστια έκταση 420 στρεμμάτων.



Τελευταίο απόκτημα της συλλογής φυσικά ο Σκαραμαγκάς στη διοίκηση του οποίου θα εμπλακέι και ο λιβανέζος επιχειρηματίας κ.Ισκαντάρ Σάφα που συμμετέχει και στην Abu Dhabi Mar μέσω της δικής του εταιρείας Privinvest..



Τι αγόρασαςν οι Άραβες



Μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ναυπηγείου Σκαραμαγκά υπήρχαν σημαντικές εκκρεμότητες που πάντως επιλύθηκαν και είχαν να κάνουν με το Πολεμικό Ναυτικό και τα 4 υποβρύχια που «χτίζονταν» για λογαριασμό του.



Το πρώτο απο αυτά, το «Παπανικολής» κατασκευάστηκε στο Κίελο προ τριετίας, διαπιστώθηκε οτι «γέρνει» και δεν εγκρίθηκε απο τους έλληνες αξιωματικούς που πήγαν να το παραλάβουν. Στο μεσοδιάστημα και μετά απο κύμα σφοδρών ελληνογερμανικών αντιπαραθέσεων, διεργασιών, αντεγκλήσεων, πιέσεων της γερμανικής κυβέρνησης και εχθρικών διαρροών, οι ζημιές επισκευάστηκαν και είναι έτοιμο προς παράδοση.



Τα άλλα τρία («Ματρόζος», «Κατσώνης», «Πιπίνος»), είναι στο ναυπηγείο του Σκαραμαγκά, έτοιμα να παραληφθούν.



Ο πραγματικός και ουσιαστικός λόγος της φυγής των γερμανών πάντως είναι οτι το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας, για λόγους οικονομίας, δεν υλοποιεί το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμά του και οι γερμανοί δεν έχουν δουλειές στην Ελλάδα.



Ο τυφώνας της παγκοσμιοποίησης και το κόστος κατασκευής στην Ελλάδα που είναι υψηλότερο απο τα ναυπηγεία που βρίσκονται στον λεγόμενο αναπτυσσόμενο κόσμο, είναι δύο ακόμη λόγοι για τους οποίους οι γερμανοί δεν προχωρούν σε ναυπηγήσεις πλοίων στην ελλάδα, άλλωστε την τελευταία διετία δεν το κάνουν ούτε στη Γερμανία.



Νιάρχος - Ωνάσης - Σκαραμαγκάς - Ολυμπιακή

Κι όμως, αυτό το ναυπηγείο είχε ξεκινήσει διαφορετικά και έχτισε ιστορίες ανθρώπων για δύο γενιές.

Όταν το Σεπτέμβριο του 1956 υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του Σταύρου Νιάρχου για το Ναυπηγείο Σκαραμαγκά, λίγοι γνώριζαν ότι η ίδρυση ενός σύγχρονου ναυπηγείου από το μηδέν, σε μια χώρα που δεν διέθετε ούτε τις κατάλληλες υποδομές ούτε και ειδικευμένο προσωπικό ή απαραίτητη τεχνογνωσία, ήταν το αποτέλεσμα μιας απόφασης του έλαβε ο Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο του ανταγωνισμού του με τον Αριστοτέλη Ωνάση.



Το 1956, ο Νιάρχος και ο Ωνάσης έκαναν προτάσεις προς την κυβέρνηση για την ίδρυση αεροπορικής εταιρείας. Την περίοδο εκείνη η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή διαπραγματευόταν την ανάθεση της καταρρέουσας κρατικής αεροπορικής εταιρίας ΤΑΕ. Ο Ωνάσης εξασφάλισε την εταιρία κι έφτιαξε την Ολυμπιακή, και ο Νιάρχος που έχασε τη μάχη, σε αντάλλαγμα πήρε την υπογραφή σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο για την ίδρυση των «Ελληνικών Ναυπηγείων», στο Σκαραμαγκά.



Με την σύμβαση αυτή το δημόσιο παραχωρούσε το δικαίωμα και ο ανάδοχος αναλάμβανε την υποχρέωση να ιδρύσει και να λειτουργήσει εργοστάσιο πλοίων, σκαφών και κάθε πλωτού μέσου. Σε κάθε περίπτωση ο ανάδοχος έπρεπε να διαθέσει το ποσό των 8.630.000 δολαρίων, από τα οποία το ποσόν των 600.000 δολαρίων θα αποτελούσε το κεφάλαιο κίνησης.



Την περίοδο 1958 - 1966, το ναυπηγείο προχώρησε στην ολοκλήρωση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεών του με πλωτές δεξαμενές που χρησιμοποιήθηκαν τόσο για κατασκευές νέων πλοίων, όσο και για επισκευές.

Η περίοδος 1967 - 1980 είναι η «ώριμη περίοδος» του ναυπηγείου, αφού λόγω της κρίσης του Σουέζ, ανέλαβε την ναυπήγηση μεγαλύτερων πλοίων που αντιακτέστησαν τα liberty, επεκτάθηκε στις εγκαταστάσεις βιομηχανικού εξοπλισμού και στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Εκεί κατασκευάστηκε και η θαλαμηγός «Ατλαντίς» του ίδιου του Νιάρχου.

Η περίοδος 1980 - 1985 οπότε και το ναυπηγείο κρατικοποιήθηκε, χαρακτηρίζεται ως περίοδος κρίσης, με πολλές αιτίες όπως η μεγάλη ναυτιλιακή κριση και ο έντονος ανταγωνισμός. Οι προτάσεις εξυγίανσης που έκαναν τότε όλοι οι ιδιοκτήτες ναυπηγείων, ενω οι εργαζόμενοι ήθελαν την κρατικοποίηση γιατί πίστευαν πως έτσι θα διασφάλιζαν τις θέσεις εργασίας. Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία σηματοδότησε και την αύξηση της επιρροής τους. Ετσι, τον Απρίλιο του 1985 το ναυπηγείο έκλεισε και πέρασε στον έλεγχο του κράτους τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Οι περιπέτειες του, ως αμιγώς κρατικού ναυπηγείου ήταν πολλές με κύριο χαρακτηριστικό την υπερφόρτωση σε πλεονάζον προσωπικό λόγω ρουσφετολογικών προσλήψεων, τις πολλαπλές ζημιογόνες χρήσεις και τις μακρές απεργίες έως το 2002 οπότε πουλήθηκε στους γερμανούς.

http://www.tovima.gr