Ένα προσωπικό blog γραμμένο με ''παραδοσιακό'' τρόπο μακριά απο την άνοστη αναπαραγωγή ανούσιων ειδήσεων,με διάθεση για καυστικό σχολιασμό.
Όποιος θίγεται απο τα γραφόμενα,ας πρόσεχε τις πράξεις του......

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Μπαγίς: Συνεκμετάλλευση 50-50 του Αιγαίου


 «Η Ελλάδα δεν είναι απειλή σε σύγκριση με άλλες απειλές. Η Ελλάδα είναι φίλη», δηλώνει ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση Εγκεμέν Μπαγίς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Σημερινή.

«Όταν η Τουρκία γίνει μέλος της ΕΕ, δεν θα έχουμε πρόβλημα με τα μίλια. Το Αιγαίο θα μετατραπεί σε μία ευρωπαϊκή θάλασσα κέρδους», λέει, σημειώνοντας ότι «μπορούμε να ψάξουμε μαζί στην υφαλοκρηπίδα του....

Αιγαίου και να εξορύξουμε το πετρέλαιο, που πιθανόν να υπάρχει. Έτσι, θα προκύψει πλούτος και αφθονία και για τις δύο χώρες. Συνεκμετάλλευση 50-50 του Αιγαίου». «Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, όχι της κυβέρνησης», σπεύδει να διευκρινίσει.

Ο κ. Μπαγίς χαιρετίζει την πρόταση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα για ευρωτουρκική σύνοδο κορυφής το 2011: «Αυτό που πρότεινε ο καλός μου φίλος Δημήτρης, είναι πολύ καλή ιδέα. Θα έπρεπε να προσκαλούν την Τουρκία σε όλες τις συνόδους του Συμβουλίου, όπου λαμβάνονται οι πραγματικές αποφάσεις».

Ακόμη, τονίζει ότι «ο δρόμος της Τουρκίας προς την ΕΕ είναι προφανές ότι δεν περνάει από την Κύπρο. Δεν αρέσουν οι απειλές στην Τουρκία».

Επίσης, επικρίνει τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, για τη στάση του στο Κυπριακό και τις δηλώσεις του ότι, αν δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό, δεν μπορούν να ομαλοποιηθούν ούτε και οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Ο κ. Μπαγίς υπογραμμίζει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για όλα στο Κυπριακό: «Η Τουρκία είναι έτοιμη για τη μεγάλη λύση, η Τουρκία είναι έτοιμη για άμεση λύση, η Τουρκία είναι έτοιμη για μη λύση, η Τουρκία είναι επίσης έτοιμη για μια μεγάλη κρίση. Είμαστε έτοιμοι για όλα».

Ακόμη, καλεί την ΕΕ να αρχίσει εμπορικές σχέσεις με τη «Βόρεια Κύπρο» και δηλώνει πως μόνο έτσι η Τουρκία θα ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της, σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

«Την ίδια ημερομηνία το αεροπλάνο της Λουφτχάνσα να φύγει από τη Γερμανία, να προσγειωθεί στο Ερτζάν και την ίδια στιγμή το ελληνοκυπριακό αεροπλάνο να φύγει και να προσγειωθεί στην Κωνσταντινούπολη. Μπορούμε να το κάνουμε. Και μάλιστα να μπει στο αεροπλάνο κι ο Χριστόφιας. Να έρθει στην Κωνσταντινούπολη και να τον πάμε για ψώνια στην Κλειστή Αγορά», λέει ο κ. Μπαγίς.



Αντίδραση Λευκωσίας

«Ο Εγκεμέν Μπαγίς αναποδογυρίζει την όλη εικόνα της Τουρκίας», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν μέχρι τώρα εκπλήξεις από την Άγκυρα, αλλά ούτε και κινήσεις για λύση του κυπριακού.

Επίσης, τόνισε ότι η Τουρκία έχει υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι η Ένωση προς την Τουρκία. Αυτό που πρέπει να κάνει η Τουρκία, είπε ο κ. Στεφάνου, είναι να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της





NEWSN.WORDPRESS.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια: