Ένα προσωπικό blog γραμμένο με ''παραδοσιακό'' τρόπο μακριά απο την άνοστη αναπαραγωγή ανούσιων ειδήσεων,με διάθεση για καυστικό σχολιασμό.
Όποιος θίγεται απο τα γραφόμενα,ας πρόσεχε τις πράξεις του......

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΕΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝ ΑΥΤΩ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ


Γιορτάζουμε σήμερα 13 Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Ευστρατίου, Αυξέντιου, Ευγενίου, Μαρδάριου και Ορέστη, ας πούμε λίγα λόγια:





Οι Άγιοι Ευστράτιος, Αυξέντιος, Ευγένιος, Μαρδάριος και Ορέστης μαρτύρησαν την περίοδο του σκληρού διωγμού εναντίων των χριστιανών επί αυτοκρατορίας Διοκλητιανού.

Ο Ευστράτιος, ήταν ανώτερος αξιωματικός, και συνελήφθη από τον Δούκα Λυσία. Αυτός, αφού τον βασάνισε με τον πιο φρικτό τρόπο, έπειτα τον έστειλε στον έπαρχο Αγρικόλα. Φημισμένος αυτός για την ωμότητά του απέναντι στους χριστιανούς, έβαλε τον Ευστράτιο να βαδίσει με σιδερένια παπούτσια, που είχαν μέσα μυτερά καρφιά. Κατόπιν τον αποτελείωσε, αφού τον έριξε μέσα στη φωτιά. Ο Αυξέντιος, ήταν Ιερέας και συμπολίτης του Ευστρατίου, ο ηγεμόνας τον πίεσε να αλλαξοπιστήσει με πολλές δελεαστικές υποσχέσεις.

Αλλά ο άξιος λειτουργός του Χριστού απάντησε: «Δεν είναι ανάγκη να λέω πολλά λόγια Λυσία. Στη ζωή αυτή είμαι του Χριστού και θα είμαι δικός Του μέχρι θανάτου. Και αν αναρίθμητους δαρμούς και πληγές μου δώσεις, και αν με φωτιά και σίδερο με λιώσεις, ο Χριστός μου είναι Παντοδύναμος και ο Σταυρός Του ακαταμάχητος. Αυτός καθ'εαυτόν ο Αυξέντιος είναι αδύνατος. Αλλά του χριστιανού Αυξεντίου το φρόνημα δε θα κάμψεις ποτέ». Εξαγριωμένος τότε ο ηγεμόνας από την απάντηση του Αυξέντιου, αμέσως τον αποκεφάλισε. Τον Μαρδάριο, αφού του τρύπησαν τους αστραγάλους τον κρέμασαν με το κεφάλι προς τα κάτω και τον έκαψαν. Ο Ευγένιος ήταν και αυτός αξιωματικός, αφού του έκοψαν τη γλώσσα και τα χέρια και του έσπασαν τα πόδια, με αυτόν τον βάναυσο τρόπο παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο. Ο Ορέστης ήταν στρατιώτης, τον ξάπλωσαν σε πυρακτωμένο κρεβάτι και τον θανάτωσαν.



Στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες, εύχομαι χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!



Ανάλυση ονομάτων:

ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ: (από ευ + στρατός) = ο αρχηγός ένδοξου στρατού.

ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ: (από το ρήμα αυξάνω) = ο μεγάλος.

ΕΥΓΕΝΙΟΣ: (ευ + γένος) = ο έχων καλή καταγωγή και αισθήματα.

ΟΡΕΣΤΗΣ: (όρος + ίσταμαι) = ο ορεσίβιος.



Απολυτίκιο:

Η πενταυγής των αθλοφόρων χορεία, τη των αγώνων νοητή δαδουχία, την οικουμένην άπασαν αυγάζει νοητώς, ο σοφός Ευστράτιος, συν Αυξεντίω τω θείω, Ορέστης και Μαρδάριος και Ευγένιος άμα, ους ευφημούντες είπωμεν πιστοί, χαίροις μαρτύρων πεντάριθμε σύλλογε.



Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος





http://agioritikovima.gr/site/index.php?option=com_content&view=article&id=1298:2010-12-12-22-46-27&catid=99:news&Itemid=369

Δεν υπάρχουν σχόλια: