Ένα προσωπικό blog γραμμένο με ''παραδοσιακό'' τρόπο μακριά απο την άνοστη αναπαραγωγή ανούσιων ειδήσεων,με διάθεση για καυστικό σχολιασμό.
Όποιος θίγεται απο τα γραφόμενα,ας πρόσεχε τις πράξεις του......

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Επεκτείνονται τα έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας από την ΕΚΤ

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ανακοίνωσε την Πέμπτη πως η ευρω-τράπεζα θα καθυστερήσει την απόσυρση των...
έκτακτων μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους που απειλεί εκτός από τις περιφερειακές οικονομίες και τον «σκληρό πυρήνα» των χωρών της Ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τρισέ είπε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει, το πρώτο τρίμηνο του 2011, να προσφέρει στις τράπεζες απεριόριστη ρευστότητα (δάνεια).
Οι δημοπρασίες παροχής ρευστότητας για μία εβδομάδα, ένα μήνα και τρεις μήνες, θα συνδέονται με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, το οποίο παρέμεινε αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1%.
Ειδικότερα, ανακοίνωσε τη συνέχιση των δραστηριοτήτων αναχρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος «για όσο χρειαστεί» και πάντως έως τις 12 Απριλίου 2011, όπως και των μηνιαίων και
τριμηνιαίων δραστηριοτήτων αναχρηματοδότησης (αγοράς ομολόγων) που λήγουν στις 26 Ιανουαρίου, στις 23 Φεβρουαρίου και στις 30 Μαρτίου.
Όπως τόνισε ο κ. Τρισέ, βάσει των παραπάνω διατηρείται σε ισχύ το σύνολο του πλέγματος μέτρων νομισματικής πολιτικής που ασκεί η ΕΚΤ.
Επιπρόσθετα, παρότρυνε τις κυβερνήσεις των κρατών της ευρωζώνης να συμπεριλάβουν μακροπρόθεσμα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων, με στόχο την εξυγίανση των εθνικών οικονομιών τους, εφόσον αντιμετωπίζουν είτε δημοσιονομικά ελλείμματα, είτε μειωμένη ανταγωνιστικότητα, όπως αυτή εκφράζεται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ή το εμπορικό ισοζύγιο.
Απαντώντας σε ερωτήματα, ο κ. Τρισέ σημείωσε ότι η απόφαση για την παράταση της λειτουργίας των τρίμηνων προγραμμάτων αναχρηματοδότησης ελήφθη ομόφωνα κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, ενώ η απόφαση για το μηνιαία πρόγραμμα βάσει «συντριπτικής πλειοψηφίας».
«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στις αγορές και προσαρμόζουμε με τη δέουσα προσοχή την πολιτική μας», σημείωσε και προσέθεσε ότι από την κυκλοφορία του ευρώ έως σήμερα «παραδώσαμε ό,τι υποσχεθήκαμε βάσει των καταστατικών μας δεσμεύσεων και είμαστε αξιόπιστοι ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε σταθερότητα τιμών στους κατοίκους της Ευρωζώνης».
Σημειώνεται πως από το βράδυ της Τετάρτης υπήρχε έντονη φημολογία ότι θα ανακοινωθεί η επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.
Ωστόσο, σήμερα, Πέμπτη, αρκετοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι δεν θα ανακοινωθεί τίποτα σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Ο κ. Τρισέ αρκέστηκε να πει ότι το «εκ φύσεως προσωρινό», όπως το χαρακτήρισε. πρόγραμμα συνεχίζεται, χωρίς να πει περισσότερες λεπτομέρειες
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: